ПсихологияКой, кого спасява?

Внимавайте с хората, които все някого „спасяват“. Едно е да помагаш, когато човекът срещу теб има нужда и не може да се справи сам, съвсем друго е да търсиш валидация за съществуването и смисъла си на тази планета, през това да бъдеш в полза на другите.

Откажете помощ от човек, който е свикнал само да помага и вижте как, вече не виждайки никаква полза от вас, тъй като не го снабдявате с така нужната му доза благодарност, ще ви нахули, както ви е трил сълзите допреди малко. Тези хора не искат вие да сте по-добре, те искат те самите винаги да са по-добре от вас, за да може вие вечно да останете жертви, за да могат те да не останат, без функцията си на всичко знаещ и вечно можещ.

Така излиза, че всичко, което са правили във „ваше име“,
никога не е било наистина за вас, а за тях самите.

Такива хора подаряват подаръци и се обиждат, ако не ги харесате. Правят ви услуги, без да сте ги питали, и след това ви вменяват вина, задето не сте ги оценили. Наричат хората „неблагодарни“. Наричат себе си „твърде добри“, с „твърде голямо сърце“.

Бъдете много внимателни, черното умее да се крие най-добре, под бяла качулка. Ако не можете да изкарате човека от страха му и да му покажете, че не е нужно да прави каквото и да е било, за да бъде обичан, то по-добре се дистанцирайте, защото отровата му ще залее и вас.

Всеки може да се спаси със собствени сили. Само тези, които искат нещо от вас и не искат да сте в силата си, ще ви повтарят, че само те могат да ви спасят.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.