Затова пуснах един кратък изпит на тема мъжка и женска енергия, който включваше това хората да подредят снимките от долния колаж, според външния вид – от тези на които има най-силна проява на женска енергия към тези с най-доминираща мъжка енергия. Първата цифра от поредицата цифри от 1 до 8 ще съответства на най-женската снимка/облекло/визия, а последната би била най-мъжката снимка/облекло/визия.

image

Направих много важното пояснение, че резултатите, които ще дам след приключването на изпита не отговарят на възприятията на всеки един човек индивидуално за това “Що е женственост?”, тъй като това не е едно и също понятие за всички – все пак всеки има Луна и Венера в различни знаци и домове. Нито отговаря за това какво в очите на човек е “Мъжествено”, защото всеки има различно разположение на Марс в картата си. Отговорите и резултатие, които ще дам нямат вариации и са еднозначни, понеже женската енергия (което е различно нещо от личното възприятие за женственост) се характеризира със специфични качества и особености. Дадох насоки за това човек да не бърка това, което той смята за женско с проява на женска енергия, защото са две различни неща. Въпросът в днешният изпит беше не да търсим кое е това, което ние намираме за най-женствено, а визията, която репрезентира най-много от характеристиките на Ин енергията в човека. Приложих също така и пищов – статията, която съм написала за мъжката и женската енергия, в случай че някой иска да си помогне. Затова, ако не сте видели този статус, можете да прочетете статията – пищов, да се върнете в тази, да подредите цифрите и да си ги запишете някъде и след това да четете надолу, за да разберете резултатите.

На първо време да започнем с няколко въпроса, които ще ни позволят да разберем какво е женска енергия и как да я разпознаваме най-лесно.

1. Ярко и натрапчиво ли е или е приглушено и семпло?
Откъде извира този въпрос? От там, че мъжката енергия е тази, която по принцип е in-your-face, а женската е тази, която привлича, без да бъде задължително натрапчива. Вземете за пример животинското царство – повечето мъжки индивиди от различни видове, са тези с по-шарената, ярка и интересна окраска, тъй като те е нужно да впечатлят женската, която да ги избере, за да може да направят поколение заедно. Мъжката енергия дава, а женската приема. Следователно женската енергия не е тази, която се бори за видимост, тя е тази, която получава по натурален път. Така, че ако нещо е натрапчиво и ярко, то изявява повече Ян енергия, ако е приглушено и семпло, то притежава повече Ин характеристики.

image

2. Имаме ли силно наличие на контрол или не?
Мъжката енергия се свързва със свиването на мускулите, всяко действие на човешкото тяло е плод на импулса на мъжката енергия в нас, съчетан с отпускането, което е женската енергия, която натурално следва този импулс. Самият начин, по който ходим, дишаме и говорим е съчетание на двете енергии, дори сърцето ни бие, благодарение на двете енергии, всичко що е ритмично в тялото и вселената ни следва закона на стягане и отпускане. Следователно където има контрол – стягане – там има мъжка енергия. Там където имаме женска няма нито контрол, нито опит за контрол, а напротив – имаме свобода, лекота, отпускане, липса на усилие и липса на желание за конкретен краен резултат. Така, че ако нещо изглежда контролирано и изпипано, то няма да е плод на женска енергия, а в него ще доминира мъжката.

3. Близо ли е до естествената си, натурална форма или не?
Чистата женска енергия е свързана с това всичко да бъде флуидно, течащо, натурално, с липса на съпротивление – водата е ултимативната женска стихия. Следователно най-женската форма щеше да бъде да публикувам снимка на гола жена, без грим и прическа, която седи, без дори да подозира че някой я снима. По редица причини не можех да сложа такава снимка на стената си, но ако бях – тя щеше да съдържа най-много женска енергия, тъй като непринудеността и натуралността са едни от най-характерните особености на тази енергия. Бях учудена, че от всички близо 100 коментара с предположения, само един мъж беше дал такъв отговор.

Могат да се зададат още много въпроси, които да дадат още повече яснота, но дори само тези три са предостатъчни, за да се определи нещо като доминиращо в едната или другата посока (и не напълно, разбира се, защото във всичко двете енергии са в някакво съотношение и няма вариант, в който едната от двете да липсва изцяло).

И така, време е за…
РЕЗУЛТАТИТЕ


Ще започнем наобратно, от мъжка към женска енергия.

Снимката с най-много мъжка енергия е: 8
1. Ярко и натрапчиво ли е или е приглушено и семпло?
Ярко бяло, червено, черно + златно. Ако тази жена се движи по улицата, ще привлече много погледи, точно както мъжките пауни привличат погледите на женските с яркото си оперение.
2. Имаме ли силно наличие на контрол или не?
Обута е в панталон, който не е свободен, всички дрехи са пристегнати, освен може би блузата, която обаче също е по-тясна в китките.
3. Близо ли е до естествената си, натурална форма или не?
Жената е с грим, косата е прилежно извита на едри вълни, дрехите са изрядно изгладени, чантата е ъгловата (ъгли – мъжка енергия, кръг – женска), очите са скрити с очила, а ходилата са крайно изкривени от нормалното си положение, заради високия ток. Да, “женските” обувки на ток (особено ако е остър) са един от най-силните символи за мъжка енергия.

Следващите две снимки са: 7 и 1
1. Ярко и натрапчиво ли е или е приглушено и семпло?
Цветовете са сравнително ярки – бяло, черно, червено, зелено, няма приглушени и земни тонове.
2. Имаме ли силно наличие на контрол или не?
И в двете снимки имаме стегнати дрехи, които не позволяват особена свобода на движнеието, макар на 1 жената да е с рокля (роклята е архетипно женска дреха единствено и само, когато е от удобна и мека материя и позволява пълна свобода на движението и е в ненатрапчиви цветове и принтове).
3. Близо ли е до естествената си, натурална форма или не?
И двете жени са с грим, едната е на обувки с ток, косите им са в прическа, носят бижута, а краката на 1 обръснати, нещо което е направено част от грижата за тялото на съвременната жена, но в същността си е упражняване на контрол върху натуралното изражение на физическото тяло, което го прави действие свързано с мъжката енергия.

Следващите две снимки са: 4 и 2
1. Ярко и натрапчиво ли е или е приглушено и семпло?
Тук нюансите са по-меки, но отново са твърде много и видими, а дрехите са с характерна текстура или смесица от цветове.
2. Имаме ли силно наличие на контрол или не?
Силен контрол – прически, обувки на ток, бижута и съчетаване на форми и цветове в хармонични комбинации.
3. Близо ли е до естествената си, натурална форма или не?
Краката на 4 са обръснати, лицето на 2 е с цветове на кукла.

Следващата снимка е: 3
Някои от вас може да се чудят защо 3 не е първата и най-мъжка визия, а е чак тук. Това е така защото 1. дрехите са сравнително удобни, 2. цветовете са приглушени, 3. гримът и косата са почти натурални и може дори да липсват и най-вече – дрехите са характерни за… мъж. Звучи парадоксално, но не е, тъй като това една жена да се чувства комфортно да облече дрехи, които са по-архетипно мъжки, без да се старае да изглежда женствена по общоприетия начин е всъщност форма на пускане на контрола. Женствеността й не се определя от начина, по който изглежда, което е един вид проява на небрежност, макар във все още премерената и строга, бизнес визия. И макар 3 да е все още с доминираща мъжка енергия в себе си, не е в по-голяма степен от предишните изброени.

И така стигаме до двете снимки, на които женската енергия е най-силна (сравнително, все пак не са голи): 5 и 6

Сложих две много различни прояви на женската енергия съвсем целенасочено. Един предвидим и буквален и един прикрит.

5

Само двама-трима човека осъзнаха, че в непринудеността на вида на жената на тази снимка всъщност се крие женската енергия. Цветовете не са натрапчиви (ако изключим ярките обувки, които е важно да се подчертае, че са равни), грим няма, косата може да е боядисана, но може и да е sun-kissed, дрехите са удобни и семпли и не са съчетани по определен начин. Мнозина ще сметнат, че този вид показва безхаберие, но нищо в натуралната, чиста женска енергия не включва желание за себедоказване.

И 6, разбира се, е неприкритата женска енергия, която все пак има елементи на мъжка енергия – бижутата. Ходилата обаче са боси, облечена е в рокля, а тя самата е ефирна и удобна, платът е мек и тънък, жената не носи сутиен, косите падат свободно, а лицето е в естествена усмивка и жив поглед. Всичко това са характеристики на женската енергия.

ИЗВОД:

Изводът не е особено благоприятен. От близо сто коментара, за около два часа, стана ясно, че хората все още, доминиращо, бъркат разбирането на обществото за женска енергия и архетипност с естеството на женската енергия в базисната й форма. Въпреки пищовите, въпреки клиповете, въпреки ежедневното дискутиране. Това не е просто негативен резултат, заради факта, че генерално обществото ни не е запознато с чистата проява на тези две енергии и начинът, по който действат в нас самите, негативно е тъй като жените в този свят развиват по грешен начин женската си енергия, а мъжете също я възприемат по грешен начин. Никой не осъзнава, че доста голям процент от мъжете изявяват в доста голяма степен женска енергия през повечето време, докато жените са забили в мъжка и всичко това са компенсаторни механизми, с които всяко следващо поколение израства, заради счупената матрица, останала непроменена от предишното. Има привички и норми, които отговарят на истината (”Жената е жена, когато носи рокли и носи свободно дългите си коса”), но има и такива, които развиват мъжка енергия в човека, вместо женска, а се смятат за женски характеристики (да се нагласиш, да си с високи обувки, всичко да е изпипано, да носиш дрехи по тялото, да деформираш тялото си, за да паснеш на определен идеал, свързан с времената, в които живееш и социалните разбирания в този период и тн.) В този смисъл не казвам, че всички жени трябва от утре да започнат да носят свободни дрехи, тип чувал и да спрат да се решат, но със сигурност ако търсят начин да развиват женската енергия в себе си, това да се опитват да контролират каквото и да е било, стартирайки от вида си, думите си (доброто възпитание и социалните привички са плод на мъжка енергия, която се опитва да обуздае първичната ни <женска> природа), емоциите си (ососбено на работното място), стигайки чак до партньора си, детето си и дори – дома си (стерилен и подреден дом = контрол над хаоса), всичко това води до засилване на мъжката енергия, не на женската. И съм сигурна, че дори това, което пиша в момента ще бъде прието от мнозина погрешно, тъй като всеки ще има импулса да валидира собственото си разбиране за това какво е женствено и какво не. Затова и направих пояснението в началото, че всеки човек има различни, индивидуални разбирания и предпочитания, но това не означава, че да отдадеш спира да бъде мъжка проява, а да поемеш – женска. Затова реших, че днес е важно да пиша малко по тази тема отново, тъй като един от най-основните проблеми на съвременното ни общество е доминирането на мъжка енергия. Проблемите при преразвита мъжка енергия и дефицит на женската са повечето физически и психически заболявания на тялото, затова и тази тема остава една от най-важните, с които се занимавам ежедневно при работата си с хора. Не искам тази статия да бъде приета като упрек към когото и да е било, всеки има право да избира как да се облича, как да се държи, как да мисли и чувства. Но ако все пак, започне да забелязва, че всички симптоми на доминираща мъжка енергия са налице в живота му (независимо дали е жена или мъж), е нужно да започне да развива женската полярност. И то не по начина, по който обществото я заявява пред нас чрез медиите, рекламите, телевизията и филмите… а по начина, по който я виждаме в натуралното й природно състояние. За пореден път – If you feel like you have too much fire (Ян), learn to “be like water, my friend”.