ПсихологияРазмишленелНаправи другите щастливи – провали се!

Искате да помогнете на всички? Искате да отнемете вниманието от ежедневните им проблеми? Да ги накарате да се чувстват добре?

Всичко това може да се случи много лесно. Провалете се.

Провалете се като партньор, родител, по отношение на кариерата си, здравето си, обществено и нека не забравяме – на личностно ниво. Бъдете емоционален и интелектуален инвалид. Провалът ви ще държи топло на всеки, който ви наблюдава. Някои ще ви съжаляват, други ще ви поучават, трети ще искат да ви помагат, четвърти ще ви се присмиват, но всички заедно ще чувстват живота си в пъти по-добър, заради това, че ще се го сравняват винаги с вашия. Ще си мислят „Може положението ми сега да е зле, но не е толкова зле, колкото при него/нея„. Задоволете обществото и се провалете. Така всеки ще чувства посредствеността си, като нещо велико, с което да се гордее. Бъдете мръсен и нелицеприятен, вулгарен и неук, изглеждайте луд и некадърен във всичко, което правите, бъдете позор за нацията си. Така всички хора ще ви мразят… но тайно ще ви обичат, защото на фона на вас, те ще блестят.

Обратно, ако искате все повече хора да имат проблем с вас, бъдете успешен във всичко, което правите и най-вече – щастлив и доволен, дори с негативните страни на живота. Тогава повечето хора ще ви намразят. Ще виждате бялото в черното и всички, които не могат, ще трябва да изберат да се спасят и да изкарат вас черен, за да не поемат отговорност за собствената си сянка. Ще ви се радват публично, за да трупат точки, но ще ви ненавиждат вътрешно, защото ще знаят, че нямат куража да направят и половината неща, които правите, и това ще ги побърква. Ще ги кара да се чувстват бавни, спрели, глупави и неадекватни, и ще се наложи да се фокусират само върху проблемните ви страни, в отчаян опит да се почувстват по-добре на ваш гръб.

Отвъд иронията, посланието е ясно.

Не създавайте жертви, за да се чувствате добре и не хвърляйте камъни по хората, които се трудят, само защото вас ви мързи.

Не гледайте черното с прикрита с добри намерения гордост. Не гледайте бялото с прикрита ненавист. Не си мислете, че хората се делят на такива с късмет и такива без късмет. Справедливостта е ултимативна, а условия за растеж са дадени на всеки един, стига да си вдигне задника и да направи нещо по въпроса.

No more excuses, go be your best self.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.