АстрологияЛюбовСъвместими ли сме?

Обичаш ли човек, както иска да бъде обичан или го обичаш както искаш да бъдеш обичан? Всички си мислим, че знаем отговора на този въпрос и най-често изхождаме от себе си, което е най-грешната възможна изходна точка. Без астрологията, психологията или дългогодишно познанство, не можем да сме сигурни какво точно кара някой да чувства грижата ни. Писала съм, снимала съм клипове по темата, но се оказва, че сякаш винаги забравяме и проблемите отново идват. Затова запомнете следните, много елементарни принципи:

Луната и Венера репрезентират грижата, която човек иска да получава Луната е начинът, по който проявява и приема грижа, а Венера е начинът, по който обича и иска да бъде обичан. Огнените знаци са Овен, Лъв и Стрелец. Земните са Телец, Дева и Козирог. Въздушните са Близнаци, Везни и Водолей. Водните са Рак, Скорпион и Риби. При всеки човек може да са или в една стихия, или в две различни. Според това, преценете какво е грижа за вас и вижте какво е грижа за другите, за да можете да направите това ясно, както за хората, които искат да ви обичат, така и да обичате тях, както те биха искали да бъдат обичани.

1. В огнените знаци, грижата за този човек е в една дума: Внимание.
Няма значение как ще му го давате, той ще го изисква от вас. Всякакъв тип внимание, негативно или позитивно, за тези хора е форма на любов.

Ако сте със земна Луна и/или Венера критиката ви ще приемат с инат и по детски, но донякъде добре, защото отново е внимание. Няма да ви позволят да ги контролирате по никакъв начин, макар че ще се вслушат в съветите ви, ако ги сметнат за логични. Не очаквайте да го признаят обаче. Материалната ви грижа във вид на помощ ще приемат негативно, защото така сякаш им казвате, че не могат да се справят сами и това ги вбесява.
Ако сте с водна Луна и/или Венера романтиката и нежността ви ще ги отблъсква. Да, внимание е, но огънят харесва страст и сила. Друг минус е, че могат да се почувстват задушени от вашата нужда от внимание и грижа, макар да обичат да влизат в ролята на “рицар” от време на време.
Ако сте с въздушна Луна и/или Венера ще можете да им давате в добър баланс свобода и вниманието, от което имат нужда, защото вие самите имате нужда от нещо подобно. Има вероятност да им надуете главата обаче с нуждата ви от това вербално да изразяват чувствата си и да обосновават импулсивните решения, които взимат. Те просто имат нужда да горят, не да се обясняват.
Ако сте с огнена Луна и/или Венера ще се разбирате съвършено на всички нива. Единственият проблем е това, че единият винаги ще е по-огнен от другия, което ще изтощава по-бързо по-малко огнения. Друг проблем е двойният огън, който може да доведе както до гениални пробиви и силна страст, така и до караници, агресия и дори насилие.

2. В земните знаци, грижата за този човек е в една дума: Градивност.

Няма значение как ще му я давате, той ще я изисква от вас.

Ако сте с въздушна Луна и/или Венера ще ви смятат за несериозни и ненадеждни. Комуникацията ви ще върви добре, докато не разберат, че не отива никъде в повечето случаи. Вие им давате свобода, от която те нямат особена нужда, понеже рядко са непредвидими, а когато я искате обратно от тях, едва ли ще ви я дадат, защото трудно могат да ви се доверят. Твърде активни и непредвидими сте и това може да им създава излишно напрежение.
Ако сте с огнена Луна и/или Венера ще имат чувството, че си имат дете, а не възрастен човек, с когото могат да общуват нормално. Всичко, което правите ще им се струва необмислено и рисково. Вие ще страдате за внимание и забавление, а те ще имат нужда от почивка и усамотяване. Ще се опитват да ви контролират, вие тях също, и няма да излезе нищо от това.
Ако сте с водна Луна и/или Венера ще има взаимна грижа. Те ще обичат да се грижат за вас, а вие ще обичате да бъдете обгрижвани, а в редките случаи, в които емоционално ще се отворят, ще може вие да им дадете нужното спокойствие. Единственото нещо, което няма да им допада е твърде голямата мекота, която може да имате склонност да изразявате. Те може да ви нараняват с това, което изискват от вас, а вие ще ги наранявате с това, че ги смятате за съвършени, без да е нужно да правят нищо по въпроса. Както казах, за земните, показването на проблемните места е болезнено, но се отчита като проява на любов, защото така те могат да се развият още повече.
Ако сте със земна Луна и/или Венера с човека отсреща ще усещате грижата и любовта по един и същ начин и ще можете заедно да изградите емоционално и финансово сигурното бъдеще, от което и двамата се нуждаете. И тук разбира се обаче, стои проблемът с това, че имаме двойна земя, което предвещава опасност от двойно твърдоглавие и склонност към залитане в крайности. Това може да вгорчи и двама ви в дългосрочен план, карайки ви да забравите спонтанността и радостта от взаимоотношенията.

3. Във въздушните знаци, грижата за този човек е в една дума: Разбиране.
Няма значение как ще му я давате, той ще я изисква от вас. Всякакъв тип комуникация, негативна или позитивна, за тези хора е любов.

Ако сте с водна Луна и/или Венера постоянно ще се чудят защо изпитвате толкова силно дадени чувства и емоции и ще настояват да говорите за тях, вместо да ги изживявате сами. Прекарвайки цялата грижа през ума си, те ще имат нужда да ви разберат максимално добре, за да ви помогнат най-добре, докато вашата нужда е просто да имате свободата да чувствате това, което чувствате, без да е нужно да го променяте на секундата. Така и двете страни ще дават много от себе си, за да проработят взаимоотношенията, но винаги ще се усеща голяма емоционална пропаст помежду ви, защото ще ги намирате за студени и дистанцирани.
Ако сте със земна Луна и/или Венера ще се опитвате всячески да създадете чувство за сигурност в този човек, но нищо от вашите методи и стратегии няма да даде резултат, защото те няма да се спрат на едно място никога. Следователно вие ще им се струвате спрели и може би ще ви го повтарят доста често. Няма да разбират нуждите ви, защото са толкова далеч от техните. Ще искат да говорите, но ще се разочароват все повече от вас с всеки следващ разговор, защото просто няма да ви усещат близко до техните възприятия и нужди, а и вие не обичате дългите разговори.
Ако сте с огнена Луна и/или Венера ще се забавлявате много заедно, защото и двете стихии имат нужда от приключения, стимулация, общуване и внимание. Те ще се зареждат от енергията ви, ще ги разсмивате и разведрявате, ще облекчавате менталното и емоционалното им изтощение, но има опасност от това да възникне проблем, когато се наложи да говорите за вашите чувства. На вас не ви е толкова комфортно да обсъждате емоционалните си реакции, колкото на въздушните, най-често защото са твърде импулсивни и в стил “Carpe diem!”, докато въздушните не разбират това. Те трябва да знаят каква е мисълта зад всичко, а на вас ви е трудно да им обясните, че понякога няма конкретна мисъл зад дадено нещо, то просто се случва. Също ще ги плашите със силата и интензитета на емоциите си и могат да ви сметнат за лабилни, докато вие ще си мислите, че те са роботи.
Ако сте с въздушна Луна и/или Венера можете да общувате съвършено добре, да говорите с часове на всякакви теми, да бъдете всяка една страна в спора, обръщайки ролите на всеки пет минути. Но в един момент човек трябва да се запита “Това ли е всичко?”. Защото при двоен въздух опасността е от твърде много празни приказки и твърде малко действия, без грам практичност. Освен това, в случай, че сте партньори, може взаимно да изгубвате интерес един към друг с времето и да се усещате все повече като приятели, вместо нещо повече.

4. Във водните знаци грижата за този човек е в една дума: Подкрепа.

Няма значение как ще му я давате, той ще я изисква от вас. Всякакъв тип емоционална грижа, за тези хора е любов.

Ако сте с въздушна Луна и/или Венера няма да ви разбират. Ще имат нужда от пълната ви отдаденост, а вас това ще ви задушава. Ще можете много да ги впечатлите със знанията си и с думите си, но в момента, в който на практика се издъните, може и да не могат да ви го простят никога, защото автоматично ставате ненадеждни в очите им. Ще усещат хлад от вас и няма да има как да им засвидетелствате нещо друго.
Ако сте с огнена Луна и/или Венера ще ги плашите (освен Скорпион, който обаче ще ви смята за повърхностни). Трудно може да се напаснете, защото вие имате нужда от внимание, но това, което те ще ви дадат, ако ви обичат, е твърде много дори и за вас. Може дори да го наречете “обсесивност”. Винаги в тяхна компания ще потъвате дълбоко и това ще плаши вас самите, защото ви се иска да ви е по-весело и неангажиращо.
Ако сте със земна Луна и/или Венера сте много добра комбина, защото ще имате инстинктивна нужда да се погрижите за тях, а те ще ви приемат с отворени обятия. Проблемът е, че могат в един момент да ви натежат твърде много и да се зачудите кога някой ще помогне на вас, макар и да следите да не си го мислите често. Ще се чудите също дали се развивате взаимно или те паразитират от вас, тъй като вие имате нужда от човек, който може да е слаб, но може и да е силен сам, когато му се наложи. Те пък ще ви намират за хладни и дори често нараняващи, макар и грижовни, защото ще усещат, че невинаги влагате чувство в това, което правите за тях, а е просто по задължение.
Ако сте с водна Луна и/или Венера ще плувате заедно в безбрежни океани, в които дълбочината на емоциите ви ще захранва приказката, която се разиграва между вас. Такава силна връзка и чувство за споделеност ще усещате, че това хем ще ви радва, хем ще ви плаши. Защото заради двойната вода, светът навън ще става все по-тежък и по-труден с всеки изминал ден, ако избягвате земните си отговорности. Ако успеете обаче да се издърпате взаимно и да развиете земя в себе си, ще намерите синхрон и баланс.

Тоест

Излиза така, че няма съвършени взаимоотношения и всичко е работа и усилие, с което не знам дали разбивам илюзията на някой, но в 110% от случаите това е реалността на повечето от нас. Иначе нямаше да сме на тази планета заедно и то толкова много.

Чисто теоретично – плюсовите (въздух и огън) се съчетават добре помежду си, както и минусовите (вода и земя), но заедно с това съдържат и двойно по-сериозни уроци един от друг, защото са опозиции или съвпади. Квадратите (тоест съчетанията вода-огън;вода-въздух;огън-земя;земя-въздух) са трудни и понякога непостижими, но също дават потенциал за растеж. Аз лично обаче не залагам на тях, защото в практиката си все още не съм видяла хора, които да са ги отработили добре. Вместо това просто страдат, но това е мое лично наблюдение и имате свободата да ме опровергаете практически.

Дали смятам някои връзки (родителски; партньорски; приятелски) за обречени? Понякога да, но никога преди да поговоря с двамата човека и да разбера какво са готови да направят един за друг. Обратно, дали смятам някои взаимоотношения за съвършени, само заради астрологическа съвместимост? Рядко, преди да видя, че екстремните крайности или съвпадения не стимулират всъщност още по-силен конфликт, обсъждайки ги с двамата човека. Защото в крайна сметка – ние не сме роботи. Имаме заложена “операционна система”, но имаме и част от нас, която контролира и нея. Имаме дори и способността да видим нещата от още по-високо, ако решим. Там, където дори не сме различни. Зависи изцяло и единствено от нас, но дотогава… е хубаво да познаваме знанието, с което оперираме на сегашното ни ниво и да обичаме себе си и хората в живота ни, както имат нужда да бъдат обичани.

Ще ви оставя още мои материали по коментираните теми.

Първо е серията от картинки, които са свързани с нуждите на всяка Луна (важат и за Венера частично).

Може да ви е още по-полезна и серията от четири клипа по темата в канала ми в Youtube, озаглавена – Луната в Астрологията.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.