Всяка дума представлява едно тяло, има форма и съдържание и проектирана в пространството, съставя цял един свят.
Светът е създаден на основата на числата, буквите и цветовете. Голяма наука се крие в буквите, затова те трябва да се изучават.”
П. Дънов

Хората си мислят, че името е просто за удобство, за да могат да те викнат и да се обърнеш. Но както всичко в тази вселена, особено това, което е звук, името е вибрация. То е като песен. Като заклинание даже. Затова и “наричането” е практика, която се използва и до ден днешен. Затова и хората, които отглеждат цветя знаят, че като говориш на едно растение и комуникираш с него, като с човек, “чувайки” (усещайки вибрацията на) хубавите ти думи, то расте силно и високо. Същото е с животните. Същото е, разбира се, и с хората. Никога не подценявайте силата на едно позитивно съчетание на звуци и вибрация, тоест – думите.

Въздействието може да се наблюдава и на физическо равнище. Японският изследовател Масару Емото посвещава живота си на експерименти с вода, която е изложена на музика, на изговорено слово, на фотографии, на мисли и думи, написани на хартия и други способи за предаване на енергията, която се съхранява във всяко нещо. Ако разгледате обстойно работата му ще видите, че водата се структурира по различен начин спрямо вибрацията, която среща. Тогава защо името да е нещо маловажно, при положение, че е “мантрата”, която всички хора около нас повтарят всеки ден, както и начинът, по който ние самите се представяме в света? Името не е маловажно. Даже е нещото, което до голяма степен определя съществуването ни. То е част от онези “дадености” и “заложености”, които може да се видят и в картата на един човек. Дали свободната воля може да доминира над името/картата? Разбира се, но се изисква осъзнатост и то осъзнатост на една много по-висока степен. Степен, до която повечето хора на Земята не сме стигнали и дори не можем да си представим. Вървейки в тази насока обаче, знанието за буквите и звуците (точно както и архетипите в астрологията), би ни помогнало до голяма степен.

Да започнем с определянето на вибрацията на личното ни име. Ще дам пример със себе си, за да ви докажа колко неслучайни са те и как имам пълна увереност, че душите на родителите ми и моята са знаели точно какъв е планът, слизайки на Земята, една след друга.

Първо – всяка буква се асоциира с цифра – редът ѝ в азбуката. Цифрите могат да са от едно до девет,  като за да определим цифрата на личното ни име, трябва да сведем (съберем) всички цифри на всяка буква от името ни до една. Така В А Н Е С А е равнозначно на 3 1 5 6 9 1, което събрано прави цифрата 7. “Инцидентно” това е датата, на която съм родена, както и цифрата, която от нумерологията знаем, че се свързва с Нептун, който отново “случайно” е управителят на зодията ми, Риби. Тоест името ми перфектно хармонира с датата ми на раждане, което означава, че майка ми, явно, е с доста добра връзка с висшия си Аз, независимо дали го осъзнава или не. Ванеса Виденова, името с което съм известна на всички е 7 и 2, което формира 9-ка. Представете си, че всеки път, в който някой казва “Ванеса” и визира мен в съзнанието си, той напластява идеята за седмицата върху мен. Именно заради това Ванеса на повечето хора, които са развили синестезията в себе си, Ванеса извиква картини на нещо приказно, цвете, фея, магьосница или нещо подобно, в съзнанието, именно заради влиянието на Нептун. Ванеса също така не е топло име, изстудява от “н” и “с”, които директно ми придават по-дистанциран и студен вид. Топли имена са например Блага, Мариана, Виолета, Галя, Вяра, Люба, Мая и други. По-различно става обаче, когато някой казва Ванеса Виденова, тъй като тогава той стимулира деветката, което държи съвсем друга енергия. Но какво означават в крайна сметка цифрите и каква е „историята, която разказват”?  

Първо, цифрите се разделят на три (паралел в астрологията – имаме три модалности: кардиналност, фиксираност и подвижност, както имаме и три групи знаци: лични, интерперсонални и социални). Това определя фокуса на дейност и влияние. Затова кратките имена с по 3-4 букви не се препоръчват, защото могат да се оформят от букви само от една група и това ще внесе значителна дисхармония в живота на индивида. Важно е човек да има поне по една буква от всяка от трите групи. Имайте предвид също, че във всяка група има отново три нива, защото всичко е фрактално.

1, 2 и 3 са цифрите, които символизират Божественото в човека

Хора, които имат повече букви от първата група имат задача да се индивидуализират. Те са тук, за да проявяват личните си таланти и идентичност. Това, което са ТЕ самите, Аз-ът им, защото има вероятност да е много чист. Единицата подтиква човека към разумност. Това е най-голямото и най-доброто число. Символизира Слънцето, двигател на системата, в която се намираме. Едно е животът. Това е число, което дава. Дава живот, дава начало и сила. Символизира правдата. В негативно проявление и прекаляване, започва да се самоцентрира, за сметка на другите две групи, и това може да доведе до краен егоцентризъм и липса на внимание и загриженост към другите.

Ако личното ви име (или прякор, с който ви наричат) прави 1-ца, това описва човек, който е роден, за да бъде лидер. Затова може да наблюдавате тази целенасоченост и стремглавост в повечето хора, чието име започва с буквата А. Тези хора са амбициозни, самоуверени, пробивни и имат множество таланти. Без букви/имена от другите групи обаче, може да си останат само с личното си усещане за величие, защото няма да имат търпението и правилната нагласа, за да осъществят целите си. Могат да преуспеят и да станат много известни с името си, да бъдат trademark, но това би се случило само ако успеят да контролират състезателната си природа и останат съвестни и честни, през цялото си житейско пътуване. Човек трябва да се стреми към върховете, но не на всяка цена.

Ако името ви е 2-ка, това показва един силно чувствителен човек. Тези хора са меки и хрисими по природа, миролюбиви, тактични и дипломатични, но въпреки всичко – силно емоционално зависими от хората, около тях. В това се осъществява техният „егоизъм”, ако можем така да наречем личния им модел. Тъй като в астрологията двойката е цифрата на Луната, качествата и талантите присъщи за Лунните деца присъстват и тук – артистичност, творчество, усет към вкус, форма и звук. В този ред на мисли, поезията също е музика (погледнато вибрационно), затова и много хора с повече 2-ки в имената си ще имат такива заложби. Работата с хора може да ги затормозява на физическо ниво понякога, но изпълва душата им, защото те обичат да се грижат за някого, точно толкова колкото обичат и някой да се грижи за тях (което може понякога да отричат). При двойката обаче съществува една дисхармоничност, защото репрезентира дуалността. А дуалността не е истината, тя е илюзията. На човешко ниво репрезентира силните емоции в човека, които го превръщат в животно, което не може да бъде разумно. Казано е „2 означава или добре ще се учиш, или ще се мъчиш”. С това се има предвид, че основната цел на всички Лунни типове е да се научат да се издигат над усещанията си и да развият емоционална интелигентност. Не го ли направят, ще страдат, докато не се хванат в ръце. Успеят ли, ще бъдат възнаградени с усещане за хармония и равновесие.

Тройката е свещено число. То е балансираното състояние на двойката, която е еволюирала. Репрезентира Вяра, Надежда и Любов. Ако името ви е 3-ка, това вкарва енергията на Меркурий във вас, планетата най-близо до Слънцето (неслучайно). Писателите най-често имат силно влияние на цифрата 3 в картите си, като тук писането може да е във всяко направление, за разлика от 2-ката, която е по-скоро поет. Както виждате, с хилядите тройки при мен, не съм никакво изключение от това правило. Тройките притежават безконечен интерес към всяко ново нещо, което се изпречи на пътя им и са жадни за знание. Ако не се фокусират обаче, може да се разпилеят и да не използват нищо от даденото им, ставайки безотговорни и разсеяни. Но те и са такива до голяма степен и невинаги могат да избягат, защото „пърхат по облаци”. Винаги ще намерят смешното в дадена ситуация, имат наивен и детски поглед над живота, който го прави до голяма степен лек и безоблачен, тъй като негативните мисли не се загнездват в съзнанието им задълго. Промяната, свободата и „свежият въздух” са най-важното нещо в живота им.

4, 5, 6 и 7 репрезентират Интелектуалния свят, като седмицата се счита за мост между втората и третата група. Тук не мога да не спомена паралела с Майските знаци, където съм Кими, което е Смъртта. А смъртта в окултните учения репрезентира трансформация и е именно мост между световете. Приучете ума си да следи внимателно за повторения, защото там се крие истината. Информация, която се появява само на едно място и не се дублира в паралелни учения, е грешна.

Хората с повече букви в името си от втората група на междуличностните взаимотношения са хора, които живеят с интересите на обществото, в което се намират. Съобразяват се с установените норми, което идеално пасва на определението за фиксираните знаци в астрологията. Те имат за цел да поддържат основните и да градят връзките с хората в живота си постепенно, с постоянство и лоялност. В негативен план могат да изпаднат в крайността на обезличаване или пък краен детерминизъм, неспособност да се променят и статичност.

Ако името ви е 4-ка това е числото на разплатата. То държи човека под контрол, внимава да не му позволява да излиза извън линиите. 4 е справедливостта в света. Хората, при които има засилено влияние на цифрата показват дарба в техническите професии, всичко което изисква прецизност, точност и организираност.  Защото четворката е земна цифра, тя показва усърдност и студ. Появява се при разумни, методични хора, които държат да изпипат и последния детайл или да преценят всеки вариант, преди да действат. В негативно проявление може да се вманиачат до степен на крайна консервативност. Тежкият труд не плаши четворката, защото тя черпи смисъл именно от това – да се чувства полезна и значима. Издръжливостта им е невероятна, дори в трудни за другите условия. Това, което ги напряга истински са всъщност резките промени и неочакваните събития, ситуациите, в които не могат да поемат контрол. Човек не трябва да има твърде много четворки в картата си, защото става много твърд, но всяко нещо, което му „разбърква света” е там, за да изгради в него доверие към по-висшите принципи и закони на вселената.

Ако името ви е 5-ца имате дарбата на свободното общуване. Можете да говорите с всеки човек, без проблем, по всякакви теми. Петиците винаги намират правилния тон, правилния начин за назоваване на нещо. Перфектни медиатори са между две страни, които са в конфликт например, защото ще разберат и двете и ще могат да обяснят разногласието по един балансиран начин, без да заемат страна задължително. Петицата държи една топлина в себе си, благоразположение. Хората петици са любимата ви компания, защото хем умеят да възпитават благородни качества в един човек, хем могат да го направят без особен натиск. Те самите също лесно усвояват нови знания. Петицата, подобно на тройката, също обича свободата и промените, затова и пътуванията са им страст. Проблемите им са свързани с въздухарщината, която могат да проявяват и непоследователността в действията си. Могат да се загубят в това, което правят и говорят и да живеят с мисълта, че са алтруисти, но да имат вътрешни користни цели. Важно е човек с влияние на цифрата 5 да внимава какво прави в живота си и как го прави, за да не трупа допълнителна карма. Винаги да има най-чисти намерения. При петиците дейността и физическата активност ги зареждат, защото те по природа имат млад дух, на който годините не влияят. Перфектно могат да общуват с всяко следващо поколение, без да има пропаст помежду им, защото имат напредничави възгледи и се доверяват на естественото развитие в света, без да му се противопоставят. Важно е да бъдат откровени и искрени на всяка цена, с всяко нещо, което мислят и казват на глас.

Ако името ви е 6-ца, вие носите хармонията вътре в себе си. Интересите ви са с хуманитарна насоченост, интересува ви вечното усъвършенстване и философията.  В същото време шестицата е съвършен творец, защото притежава финес, романтичност, чувственост и сантименталност. В живота си привлича хора, които да им помагат, защото са силно обаятелни и привлекателни по някакъв магнетичен, невидим начин. Често се ражда с дарба в изкуството, която е стимулирана да развива, тъй като би ѝ донесла много радост и удовлетворение в живота. Шестиците не харесват споровете и конфликтите и обичат всичко да върви „по мед и масло”. Но това е потенциалният им проблем също, защото ако са в ниско проявление могат да изпаднат в крайността на това единствено да бягат и да не виждат проблемите, които те сами трябва да разрешат в себе си, а вечно да сочат другите. Обичат да раздават правосъдие, но се дърпат, ако някой се опита да им покаже техните слаби страни, които не са малко и са предимно свързани в безотговорност, прекалено угаждане, хедонизъм, адикции или материализъм.

Ако името ви е 7-ца, като моето, то вас ви управлява Нептун – царят на интуицията и всички невидими светове. Както казах седмицата е мостът към третата група, затова и Риби са с единия крак на Земята, а с другия – отвъд. Много любопитното обаче за седмицата е, че тя може да прогресира много в материален план, макар и да е толкова „изхвърчала”. Може да стане известна и успешна във всичко, на което се посвети изцяло. Това число винаги се е славело като число на късмета и изобилието и хората, които са под влиянието му могат да свидетелстват за това – те имат изобилие в живота си, когато са щастливи, но имат и изобилна чувствителност, което понякога може да е и минус. Притежават хипер сензитивност и усет за неща, които хора, без седмица в имената/датата или друго място, трудно могат да разберат и почувстват. Носят вселенското знание със себе си, защото спомените за миналите им превъплъщения са живи, макар и не на съзнателно ниво. Те просто усещат, че са били всяка тревичка, всяко камъче, всяко животно, всяко дърво в един етап от еволюцията си и затова се отнасят с уважение и състрадание дори към неодушевени (според обществото) предмети. Проблемите им са чисто идеалистични – в ниското си проявление седмиците са неспособността да приемат животинската природа на хората и в самите себе си. Трудно приемат страданието, слабостите, невежеството и посредствеността. Криворазбраният им перфекционизъм им ги убива, затова и са склонни към изпадане в негативни състояние на духа и ума, депресия, адикции и други начини, чрез които да заличат случващото се в реалността. Обезверяването и самосъжалението е най-големият им порок и грях и след него пътят е само надолу. Както бях казала в клипа на Риби, рибата или плува нагоре или надолу, среден вариант няма.

8 и 9 (наред с 10, 11 и 22) са подвижни, социални, цифри на физическия свят

В трета група попадат онези, които подчиняват своите интереси на интересите на цялото човечеството, те са филантропи и алтруисти. Те трябва не да се занимават със себе си, нито със семействата си толкова, колкото е важно да са фокусирани върху общото добруване на всички на планетата. Да открият начин как те самите да работят за това. В негативен план това ги прави склонни към бягство от реалността, в моментите, в които идеализмът им не среща резултати на физически план.

Осмицата е кармична цифра, която учи човекът на дисциплина. Осмиците са с огромен потенциал и неизмерима сила. Показва силни и волеви личности, които няма да се спрат пред нищо, за да постигнат целите си. Имат масивна физическа енергия, психическа издръжливост в комбинация със здрав разум, което ги прави много устойчиви. Дарбата им е с хладен ум и рационалност да организират и управляват, да бъдат авторитети в сферата си и да поддържат високо ниво. С големият си потенциал за развитие те лесно могат да се оплетат в конците на машината (матрицата) и да посветят живота си единствено и само на материята, което няма да бъде удовлетворително, нито оптималното им проявление. Могат да станат деспотични, тиранични и груби в методите си, докато истинската им сила лежи в това да използват силата си, за да подпомогнат изграждането на нова система, в която всеки ще се чувства значим и подобаващо оценен. Те имат безпогрешна преценка за нивото на собствената си работа, както и чуждата и рядко правят компромиси, но не бива да стават бездушни. Ако впрегнат цялата си сила в това да подпомогнат с дейността си по-големи групи хора, човечеството, Земята, ще са развили най-висшата си форма. Имат силна склонност към това да тръгнат по лош път, затова е важно да държат най-висши цели в съзнанието си постоянно.

Девет е последната цифра и последното ниво от развитието на душата. Затова и нейната отговорност е най-голяма. Хората, които имат много деветки в името си или датата си, имат за цел да посветят целият си живот в споделяне на мъдростта си с другите по всевъзможни начини. Както преценят, че е най-добре. Могат да се реализират като всичко, което пожелаят, защото имат набор от таланти. Могат да са артисти, учители, общественици, педагози, хора с хуманитарни професии или просто  хора, които вдъхновяват другите по някакъв начин и под някаква форма. И тъй като ги контролира Марс, в негативно проявление могат да проявят сприхавост и агресия. Но пък Марс им дава амбиция и сила. Девятката винаги трябва да знае, че изборът е в нейните ръце – дали ще използва енергията си за добро или само за да облагодетелства себе си и да доминира над по-слабите. Ако изберат първото ще бъдат движеща сила за промените и еволюцията на обществото, в което се намират, защото живеят с готовност да се жертват в името на значима кауза.

Това са основните, много базови характеристики на цифрите.
Оттам може да извлечете знанието за личното си име, но не само. Първата буква от името ви е най-важна. След това цифрата на цялото ви име или псевдонима ви, с който ви наричат най-често, защото не всеки го наричат по име, а това е важно и от значение. Да кажем Иван е вибрация 9, докато „Ванка”, например, е с вибрация 3. Според това, което е важно за вас, определяйте начина си на говорене и начина, по който искате другите да ви наричат и възприемат. Има много случаи за хора, които са променили името си и животът им е придобил съвсем нова посока. Важна е и вибрацията на цялото ви име, може да погледнете и нея, събирайки цифрите от трите ви имена. По същия начин може да погледнете датата си на раждане, която може или да засили вибрацията на името ви или да го балансира, защото включва други групи. Колкото до цифрата на съдбата, която се определя от смятането на всички цифри от датата ви на раждане и свеждането им до една цифра, тя вече може да се интерпретира не като дадености и качества, които имаме, а по-скоро ще резонира със северния възел в астрологията и репрезентира цел и посока, в която трябва да се развиваме бавно и постепенно. Например ако шестицата е любов и свързване, човек с път на живота 6 не е там все още, а се бори за това безусловно да обича/да бъде обичан. Същите дадености може да видите в себе си и на физиологично ниво, защото както ви казах всичко се повтаря. Цялото тяло е в унисон с вибрацията на името и личните цифри, защото всичко е математика. И като казвам математика имам предвид – звук, ритъм, пулс. Друг път ще си говорим за това какво показва начинът, по който изглеждаме физически, засега цифрите са достатъчно добро начало, за да се усвоят базовите принципи. С описанията за цифрите дадени по-горе, може да интерпретирате всички останали ваши данни, дори аспектите в астрологията, наред с цифрата на пътя в живота, цифрата на първата буква от името или цифрата на конкретната година, която предстои.

Пример за пресмятане, използвайки моите данни:
(hint: за  да смятате по-лесно, всичко, което е деветка, или прави девет, може да се махне директно от уравнението, защото 9 събрано с което и да е число прави същото число, например 9+5 =14=5 и тн.)

1. От датата.
07.03.1992 = 7+3+1+9+9+2 = махаме 9-ките = 3+1 = 4
4 е път в живота (цифра на съдбата) и цел, тоест – предизвикателство, а не развити по начало качества. Отделно цифра на конкретната година се смята като се вземат рождения ден и месец, но се сложи сегашната (или предишна/бъдеща) година:
07.03.2020 = 5
5 е конкретна сфера и дейности, които ще се извършват през тази година, какви са те се интерпретира по базовото значение за 5 в нумерологията, или планетния еквивалент в астрологията, който в случая е Юпитер. Въпреки че не за всяка цифра има отговаряща планета в астрологията, тъй като има разногласия за това коя цифра към коя планета се прикрепя, така че се придържайте към нумерологията, за да няма допълнително объркване.

2. От името.
Ванеса – 3/1/14(5)/6/18(9)/1 = 7
Вилиянова – 3/9/12(3)/9/30(3)/14(5)/15(6)/3/1 = 6
Виденова – 3/9/5/6/14(5)/15(6)/3/1 = 2
Трите имена заедно = 6
Първо и трето име = 9
Доминантна цифра (от първата буква) = 3 (като това се повтаря три пъти в трите ми имена)

3. От деня от седмицата.
Събота = 7-и ден (Понеделник е всъщност вторият ден от седмицата, защото сътворението започва със слънцето – Неделя, а не с Луната)

Това са най-основните сметки, които ако трябва да анализирам при себе си в търсене на „смисъла си на тази планета” мога да кажа, че съм с най-силно влияние на 3, след това 7, след това 9, с потенциал за развитие в направление 4. Това абсолютно кореспондира и с наталната ми карта, където 3 е Меркурий, който е високо в картата, близо до МЦ, 7 е Риби – зодията ми и всичките ми аспекти на лични планети с Нептун, а 9 е Луната ми в Овен, заедно с Меркурий в Овен. 4 е земя, свързва се с Дева и рутината, което кореспондира с целта ми – СЛВ в шести дом в Козирог.  Цифрите, които ми липсват – 5, 6 и 8, мога да „си набавям“, като просто да се събирам с хора, които ги притежават, за да ме допълват, но ако искам да съм самодостатъчна, ще се наложи да интегрирам енергиите им.

Така всеки може да види на още едно ниво, през призмата на нумерологията, какво е закодирано в него и каква е основната му програма, за да може да действа по нея, с увереност и чувство за посока и цел.