АстрологияЛюбовКой Асцендент е най-добрият партньор?

Подвеждащо заглавие, нали? Не е всъщност! Да, хората сме много различни, имаме различни нужди и желания, което прави невалидно обобщаването, но в същото време има качества и характеристики, които правят човек добър партньор, за сметка на – неподходящ за партньорства. Когато дефинираме тях започва да става доста по-ясно кои архетипи са по-подходящи за тази роля и кои излизат от нейните параметри.

Най-общо казано, за да си добър партньор е важно да:

  • имаш интерес към нещо извън себе си (duh!)
  • приемаш чуждото щастие/нещастие, като свое, тоест най-общо казано – да ти пука, да си емпатичен човек;
  • да си съобразителен, тактичен и да имаш способността да предусещаш чуждите нужди, защото си наблюдателен и загрижен;

Има множество други параметри, но тези три точки са най-важни, защото и се свързват с женската (лунна) природа на човек в най-голяма степен, а именно тя е отговорна за свързването. В този ред на мисли, всички знаци, които имат засилена женска енергия в архетипността си, ще оглавяват първите места в тази класация.

Златният връх – Асцендент Дева/Овен

Видимо това не са знаци, които хората свързват директно с перфектни партньорски взаимоотношения. Даже напротив – свързват ги с критичност, стегнатост, дори агресия. Когато говорим за Асцендент обаче това няма отношение към партньорствата. Те са в седми дом, а Десцендентът бележи неговото начало. Следователно, както и преди съм споменавала, ние несъзнателно изявяваме именно знака на Десцендента, във връзките си с хората, които обичаме. Така че тук говорим всъщност за архетипите (не зодия!) Риби и Везни.

Тях поставям на първо място, защото те са едни от най-женските, най-толерантните и най-разбиращи знаци в астрологията. Защо Телец не се класира, управляван от Венера, точно както и Везни, ще обясня по-късно, когато стигнем до него. В картата на перфектния човек Асцендентът е Овен, защото той натурално управлява първи дом, следователно е указано от самата наука, че най-подходящото място за Везни е именно в седми дом. В отношенията си е редно аз и ти да сме едно, моите мисли да са и твои, моите чувства да са и твои, въобще – щастието на единия да е и щастието на другия. Да има само Win-Win и никакъв друг вариант. Границите и Его формите са за външния свят, защитната обвивка – Асц Овен, но вътре, където е сърцето и душата ни няма мое-твое, няма за мен-за теб, има само едно безкрайно Нас. И понеже Риби има същата приказна и идеализирана концепция за любовта, пълна с романтика, грижа и вълшебни моменти, тя също се присъединява, внасяйки дълбоки чувства, емоция, свързване и съпреживяване, каквото само един дуален знак (в зодиака те са четири) може да усети в пълнота.

Второ място – Асцендент Козирог/Стрелец

По горния образец, видимо е че говорим за следваща въздушно-водна комбина, архетипите Рак и Близнаци. Може на човек да е чудно защо тези два знака, бидейки отново воден и въздушен са на второ място, а не на първо, ако следваме една и съща логика. Тук обаче трябва да се спомене, че макар Рак и Близнаци да са по природа отворени, интересуващи се от чуждо мнение, обгрижващи, обичащи и съобразителни по природа знаци, те са от първите четири в зодиака – тоест, те са индивидуални. Идеята за Лична изгода присъства силно в първите четири знака, но това най-малко проличава именно при Рак и Близнаци (освен ако Слънцето/зодията не е там), тъй като те са изцяло насочени към външния свят, вместо към вътрешния. И двата знака са детски по природа и винаги гледат с широко отворени очи – „големите“. Всички останали, които им се струват мъдри, осъзнати, по-силни и надеждни от тях самите. Това ги прави много силно зависими от човека до себе си, от което следва, че те са склонни да направят всичко по силите си, за да бъде той щастлив, съответно – те сигурни и удовлетворени.

Трето място – Асцендент Риби/Телец

Оттук нататък взаимоотношенията започват да ставата една идея по-сложни. Трето място заемат архетипите (не зодия) Дева и Скорпион. Ако питаш силни представители на тези два знака кое е най-важното в живота им, най-вероятно ще натъртят, че живеят ЗА другите. Не са на първите места обаче, тъй като са доста далеч от чистата женска енергия, следователно – имат хапливост и бунт в себе си. Скорпион не може да си мълчи за нищо, никога и макар да може да пожертва всичко в името на любовта, често е твърде Марсов в отношенията си с другите, за да бъдат наречени те хармонични. Дева пък, винаги е на разположение, винаги ще помогне, винаги ще удари едно рамо, даже ще изнесе целия товар на собствения си гръб, но това не означава, че… няма да разбереш за това. Те са пословични с изискванията, очакванията и претенциите си по отношение на, общо взето, всичко. Включително и теб. Така че, макар и двата знака да са силно отговорни, животът с тях е далеч от песен.

Четвърто място – Асцендент Рак/Лъв

Нещата съвсем загрубяват, когато стигнем до архетип Козирог и Водолей. Съвсем буквално. И двата знака са силно Сатурнови по природа, следователно връзките са по-скоро стръмно изкачване, отколкото детска игра. Хората, в които тези архетипи са силни (които рядко са тези със Слънце в тези знаци) виждат взаимоотношенията, като нещо което трябва да се борят, за да извоюват, особено бидейки перфекционисти. Силната себекритика също така се обръща и навън и са изключително студени и сложни за разибране личности, които нерядко са силно посветени повече на обществена кауза или призванието си в този свят, отколкото на топло партньорство. Общото усещане в отношенията с тези хора е хлад и дистанция, а ако нямате общ бизнес или сходни философски възгледи, търсения и компания, може и даже да не успеете да се виждате достатъчно често, за да се чувствате в някаква, камо ли – любовна, връзка. Не са все пак дъното на дъната във връзките, защото са отговорни и биха се борили, за да бъдат с вас, ако сърцето им така им говори.

Пето място – Асцендент Скорпион/Водолей

Първото място е на Венерин знак, а другият Венерин – Телец, е чак на пето, заедно с архетип (не зодия) Лъв. Това се случва, защото любовта на архетип (не зодия) Телец (като един от първите четири знака) е обърната навътре, а не навън. Заедно с Лъв, който също е изключително себецентриран, макар и „партньорски“ знак (от вторите четири) те образуват групичката на пълния дебилизъм, по отношение на партньорствата. И двата знака са фиксирани, и двата имат силно самомнение, и двата не познават думата „компромис“, следователно взаимоотношенията са едно от най-страшните кошмари на хората… около тези два знака. Единственият начин да видиш светлата страна на тези два знака е да ги поставиш в обстановка, в която ще се изложат пред много хора, ако изберат себичността си. Тоест – пред публика. Телец много държи на социалните норми, традиции и привички, а Лъв държи да бъде идеал. Когато са на сцена и двата знака се държат превъзходно. Когато са вкъщи обаче и могат да се отпуснат и да бъдат себе си, въобще не ги интересува, че искате да ви обърнат внимание. Ако няма какво да спечелят от това, няма да го получите.

Дъното – Асцендент Везни/Близнаци

Щом седми дом е отреден да бъде въздушен, най-далеч от тази стихия стои огънят, затова и Овен и Стрелец са категорично най-ужасния вариант за партньорства, защото те… нямат идея какво означава това. Лъв може да знае как да се държи, когато обстоятелствата го предполагат, докато архетипите (не зодия) Стрелец и Овен въобще не подозират, че винаги се държат, като егоистични и себецентрирани дечица. И двата копитни инидивида нямат проблем да стъпчат всеки, който се изпречи на пътя на това, което те наричат свобода, следователно единственият вариант да не бъдете смазани от безпардонното им лично мнение (на вечно прав) или избухливата им природа, когато нещата за малко не вървят по тяхната, е като или сте по-силен огън от тях или си плюете на петите и не се обръщате никога назад. Емпатия? Няма такова нещо. Съпричастност? Надали, най-много някой словесен шамар, защото ги изнервяте с „лиготиите си“ и нуждата ви от това да бъдете до тях. Те са си самодостатъчни (или поне така си повтарят), но със сигурност се държат така и човек се чуди каква функция въобще играе в живота им. Може би просто на наивен човек, който върви след тях, подрежда и ги спасява от неприятностите, в които постоянно се забъркват. Много партньорско.

 

Така…

Сега…

Нещата станаха доста крайни, към края, осъзнавам, затова в характерен Рибешки маниер ще обърна монетата.

Ще ви кажа защо тази редица може да се обърне наопаки и какви са всъщност най-ниските проявления на женската енергия:

  • Везни и Риби могат да са всъщност Дъното, защото те винаги са търпеливи, разбиращи, саможертвени, осъзнати, приемащи – Бели. Ама винаги! В този случай – кой цвят и качества остава ВИНАГИ за партньора им? Сами ще се досетите.
  • Рак и Близнаци не са много по-напред, защото в ниско проявление могат да са абсолютни безделници. Да, обичат ви, толерират ви, разбират ви и ще живеят на гърба ви, колкото време им позволите. Все пак деца на работа не ходят, твърде силни емоции (Рак) и мисли (Близнаци) бушуват в тях, за да са продуктивни и да поемат контрол над собствения си живот.
  • С Дева и Скорпион толкова не си наясно дали си щастлив, доволен и сигурен, защото са лоялни и грижовни, или си на прага на психически колапс, защото партньорът ти май не е с всичкия си и най-вероятно именно заради лоялността няма де откъснеш лесно от него, че това е фрустриращо само по себе си.
  • Козирог и Водолей направо могат да се сторят на някого, като глътка свеж въздух! Главата им така или иначе постоянно е някъде другаде, използвай времето да си гледаш кефа, те ще оценят времето ти далеч от тях и после даже ще бъдат по-топли и мили.
  • Себецентрираността и лековерността на Телец и Лъв са благодат. Малко манипулация, мили очи и приказки и цялото им натрупано богатство ще стане твое за секунди!
  • С Овен и Стрелец пък никога не е скучно. Когато е лошо е пълен кошмар, но когато е хубаво – никой не може да ги надмине, страст, смях и вечен купон! Знаеш, че огънят пари и потенциално убива, но някак винаги искаш още малко… и още малко…

 

 

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.