ЗдравеЛюбовПротеини? Нямам нужда от тях. Ти също.

Винаги, когато някой разбере (особено в това време на годината), че ще пропусна свинското със зеле, започват въпросите свързани с начина ми на живот и по-специално – защо не консумирам месо. Настрана всички етични причини, те най-често не оказват влияние на човека, срещу мен (странно защо, но както и да е…), винаги се започва един разговор на тема… протеини.

Последните проучвания, от Март месец тази година, свързани с ДНК и измененията в него, започват да дават интересна перспектива в насока продължителността на живота и в частност – стареенето, като процес в клетките. Дълги години се смяташе, че това е фиксиран процес, но все пак индивидуален. Доста религиозно звучеше тази теория, нещо от сорта на „Колкото ти е писано, толкова.“ С времето обаче започваме да виждаме, че нещата не са толкова заковани, колкото сме ги виждали.

Разбрахме, че гените не определят бъдещето ни чрез епигенетиката,
след това разбрахме, че с мисълта си влияем пряко върху процесите в тялото ни (плацебо и ноцебо).

Тази година пък Дейвид Синклеър (професор в Харвард) доказа, че не просто можем да забавяме процесите на стареене, но можем и да накараме стрелките на часовника да вървят назад. Чрез експерименти с гените успява да възвърне зрението на лабораторни мишки и буквално да ги направи „отново млади“ по всички параметри, а като видите как изглежда той, на 50 години, ще заподозрете, че ексмериментира и върху себе си доста успешно. Без да се „бъркаме в гените“ директно обаче, той изолира няколко стъпки, които постигат същото и всеки от нас може да предприеме, за да остане млад и здрав (намалявайки до минимум риска от диабет, сърдечни проблеми, рак, алцхаймер и други болести, които се срещат все по-често), дори с напредване на възрастта. Тук приключва „научното ми отклонение“ и се връщаме на протеините.

  1. Те са изградени от една или повече вериги аминокиселини. Прословутите „незаменими“ аминокиселини, без които веганите живи ги ожалваме, са всъщност абсолютно… непотребни. Искам само да помислите над това изречение в Уикипедия, копирам го директно – „Незаменимите аминокиселини са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма.“ Може да ви звучи нормално, но за мен не е нормално да сме създанени така, че да не можем да произвеждаме в телата си това, което е нужно да ни поддържа живи. Ще кажете – „Ъ, кой може да живее на Земята, без храна?“ Малцина, факт, но съществуват и опровергават „научното правило„. Това установява и проф. Синклеър. Една от основните практики, които според изследванията му възвръщат силата, жизнеността и младостта в тялото е именно – намалената консумация на протеини. Шок и ужас! Оказва се, че „незаменими“ е пълна измишльотина, а „аминокиселини“ трябваше някак дори с името си да ни подскаже отдавна, че щом свързваме алкалността със здраве, протеините в големи количества (и най-вече животински произход) са лоша идея. Доктор Морс отдавна говори по тези теми, но той е низвергнат от цялото медицинско съсловие, защото… ами, ще останат без работа и пари, ако спрат да си продават лекарствата на болните. Така че, направете услуга на себе си и на хората, които обичате и пратете тази статия на всеки убеден колко здравословни и важни за живота са протеините. Нека проучи обстойно темата, за да разбере, че докато сочи другите – си отглежда бъдещи проблеми, а не спасение от тях.
  2. „Опазване“ на ДНК непокътнато – тоест намляване на факторите, които отключват изменения в него. Най-основният от които е продължително излагане на UV лъчи. Знаете кога Слънцето е цяр – изгрев и залез. Директните очи-в-очи срещи с него нека да бъдат в този диапазон, в останалото време – в сенките на дърветата/сградите. Излагането на различни токсични компоненти и химикали също разрушава ДНК и води до потенциални мутации, а знаем, че това е прекият път към рака. Нужно ли е да споменавам храната ни, съдържанието ѝ, обработката, добиването и съхранението ѝ (в пластмаса)?
  3. Гладолечението е известно в духовните учения от хиляди години, но медицината наваксва и това е третият начин да съхраним телата си, според проф. Синклеър. Като казвам „гладолечение“ нямам предвид fasting задължително, но намаляването на калориите приемани ежедневно е от основна важност. Отново, не говорим за диетите на моделите, говорим за качествена храна в малки количества. Това е в директен контраст с консуматорското, хищническо и ненаситно (поради емоционални дефицити) наше общество, в което хора стават зависими от лекарства и суплементи или развиват хронични проблеми в ранна възраст, или дори с раждането си, заради средата и генетичната предразположеност. Да гладуваме не е пътят, това е хранително разстройство, ако се прави безразборно, но ако се използва като лекарство, периодично, и ако имаме съзнателност при консумирането на която и да е храна, търсейки качество, а не количество, тогава вече имаме правилна нагласа.Ѝ
  4. Странно, но интересно, и определено засегнато при някои нации – контрасти в температурата. Оказва се, че когато на тялото му е много студено или обратно – твърде горещо, се активират съпротивителните сили в него и то укрепва. Контрастни душове, закъсняващ автобус зимата, липсващ климатик лятото, това са все хубави неща за човека. Естесвени. Природни. С контролът ни върху средата обаче, мислейки си, че бележим прогрес щом навън е минус десет, а вкъщи си е топличко и уютно, за пореден път си вкарваме автогол.
  5. И последно, разбира се, спорт. И то кардио тип спорт, в който за кратки интервали изразходваме много енергия. Хм, интересно как ли би изглеждало това, ако не бяхме част от „цивилизацията“ и живеехме натурално… а, да, сетих се! Бягали сме от хищници, за да си спасим живота! И това, бидейки природна закономерност, разбира се, е било в наша полза, не вреда. Сега със заседналия ни начин на живот и „сигурност“ е нужно да положим допълнителни усилия, за да възвърнем движението, активността и огъня в ежедневието си.

Ако пък животът ви се вижда безсмислен, изберете да правите всичко наопаки! Така ще свърши бързо. Имайте предвид обаче, че и настроението ви се влияе от чревната микрофлора, така че депресивните ви мисли съвсем не са нещо, с което сте се родили или е нужно да живеете…

За съжаление, независимо дали обичаме живота или не, с ужас разбираме, че повечето от нас правим всичко, което НЕ трябва. Не искам да поднасям информацията шоково, под формата на провокация, защото това няма ползотворен ефект. Всички стават на нож и започва едно голямо информационно меле. На този етап от живота ми обаче, в който няма здрав човек останал в този свят, но всеки пъчи гърди, обяснявайки че е здрав, острият тон може и да е освежаващ. Като контрастен душ!

Изборът е ваш. Последствията са за всички ни. Най-вече за хората, които обичате и обичат вас. Поемете отговорност.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.