So be it.

Предпочитам хората да се превърнат в тези “егоисти” и да нямам работа един ден, вместо всеки ден да ми пишат наранени деца (на възраст от 15 до 60+) на счупени семейства, които се опитват да разберат какво означава любовта в техния живот, виждайки, че май не е това, което са разбрали от мама и тати. Затова освирепявам, като чета такива статии.

 “Навлизаме във връзки при най-малко привличане и се оттегляме в момента, в който открием някой по-добър. Не искаме да изваждаме на бял свят най-доброто в един конкретен човек. Искаме той да е перфектен.“

Нека перифразирам:
Старата нагласа на света е, че е правилно да бъдем с някого, макар той да не ни пасва, но да “изваждаме на бял свят най-доброто в него” (това, разбира се, е това, което ние смятаме, че е добро и това, което ние харесваме в него), което ужасно много ми звучи като онази тенденция да превръщаме връзката си в проект тип “направи си сам”. Тоест харесваме си някой, който е с добра основа (разбирай, има ги едни 50% от нещата, които харесваме) и останалите 50% ние ще си ги претворим в него, докато през това време ще елиминираме това, което не ни харесва чрез емоционално изнудване с думите “Ако ме обичаше, щеше да си готов/а да направиш това за мен”. That’s some quality love right there.

После авторът засяга технологиите, социалните мрежи и още куп теми и завършва с “А казват, че това било еволюция.”

И ето го. Ето го страхът, който е породил цялата тази статия. Ето го съпротивлението. В главата на този мъж, скрит зад хиляди думи, стои страшният, дори може би неосъзнат въпрос:

Какво ще се случи, ако наистина това е светът, ако това е еволюцията?

Ще се окаже, че моралната система, с която живея е грешна.
О, не. Всичко друго, но не и това!

И ето го Егото. Аз-ът в пещерата, страхуващ се от светлината.

Съжалявам, но това Е бъдещето. Съжалявам, че се страхуваш и ми се искаше да ти докажа, че всичко е наред. Че това, което изпитваш е страданието на това вътре в теб, което не е теб. Една част се разпада и тъй като сме свикнали да се самоопределяме с нея, ни боли, защото си мислим, че страдаме ние, а не тя. Не се диференцираме. Затова стотици години духовните учения се свързват с това да пускаме контрола.  Да се учим на липса на съпротивление. Да не се привързваме. Затова Брус Лий е апелирал да бъдем като водата. Без форма. За да можем да заемаме всяка форма. Защото това е да бъдеш без Его. Да можеш да бъдеш всичко. Да приемаш всичко.

Аз не съм против връзките и не съм с предпочитания за дълга или къса връзка, нито дали в нея ще плача повече или ще се смея. Винаги ще чувствам, че съм на прав път, докато усещам, че се изграждам. Обичам с цялото си сърце в момента, но вариантът да се разделя с човека до мен винаги остава толкова отворен, колкото и този, в който оставаме заедно до самия край. Защото това е свободата и това те освобождава от ненужната болка – да приемеш живота с всичките му цветове, а не да го виждаш само в “или-или” формат. Защото той не е нито само черен, нито само бял. Затова е нужно да сме отворени да бъде какъвто цвят избере и да не се опитваме да трием с гумичка цветовете нарисувани с перманентен маркер. Не можем и не ни е работа. Нужно е да приемем, че не виждаме цялата картина и не знаем достатъчно. Никога няма да знаем и докато сме живи няма да разберем, но все пак е нужно да действаме, макар и без ясни правила.

Ако държите да имате почва все пак, имайте едничкото правило:

Действайте в собствения си живот спрямо своите собствени чувства и усещания,
а в чуждия живот разберете, че нямате работа, освен ако присъствието и мнението ви не е пожелано и потърсено.

 

Връщаме се на въпросите от началото на статията, и този път с отговорите.
Защо връзките в наши дни са нещо толкова трудно постижимо?
Защото хората се осъзнават.
Защо се проваляме в любовта, въпреки че се стараем толкова много?
Защото тепърва разбираме кои сме ние, камо-ли кой е човекът срещу нас.

Забравили ли сме как да обичаме? Или, още по-зле, забравили ли сме какво е любовта?    
По-зле и от това: Никога не сме знаели какво е любовта. Но скоро ще разберем.