Психология11 начина да разпознаеш Манипулатора

Контрол. Всеки иска да има контрол, най-вече над другите. Ако се сещате за хора – близки и познати, може би роднини, които се стремят да контролират повечето неща в живота си, знайте че има голяма вероятност да се опитат да контролират и вас. Вижте тези 11 „симптома“, които ще ви бъдат полезни, за да ги разпознаете:
 1. Навлизат в личното ви (физическо) пространство и когато отбележите, че не ви е приятно, се обиждат ИЛИ не променят поведението си ИЛИ дори в някои случаи – се опитват да ви накарат да се чувствате още по-некомфортно, използвайки уязвимостта ви.
 2. Ако имате нужда от време за себе си и не се чувствате длъжен да им обясните какво точно ще правите, ви обвиняват в егоизъм ИЛИ ще станат подозрителни, че се опитвате да криете нещо от тях ИЛИ ще ви поставят директно ултиматум.

 3. Когато спорите или имате конфликт, желанието ви да се отстраните от ситуацията (да се разходите или да останете насаме с мислите си в друга стая, докато страстите утихнат) ще бъде посрещнато с обида или гняв и няма да ви позволят да го направите. Най-често ще използват аргумента „Бягаш от темата/ситуацията/мен“ като това цели да ви впримчи във вина, за да останете и да правите това, което те желаят, вместо да се вслушате в собствените си нужди.

 4. Ако общувате online, ще ви карат да обяснявате в детайли всяко нещо, което казвате, за да им докажете гледната си точка. Ако не го направите ще последват обвинения за липса на аргументи и най-вероятно в някакъв момент – лични нападки. Ако не желаете да продължите дискусията/спора/разговора, ще боравят (отново) с чувството за вина, за да се върнете и да хабите енергия и време, за да правите това, което те искат (и така да сте под техен контрол, отново пренебрегвайки себе си).

  4.1 Когато имате желание да изтриете или блокирате някого в социалните мрежи (Facebook, Instagram, Twitter, Youtube, etc.) това вбесява или обижда до крайност контролиращия тип човек, защото си взимате обратно контрола, а той го губи окончателно.

 5. Когато избирате дрехите, които искате да носите, докато сте около този човек на разходка или сред хора, ще се мръщи или ще одобрява гласно тези, които предпочита, като ако изберете това, което вие искате, а той не харесва, това ще му скапе настроението осезаемо, което е форма на емоционално изнудване и опит за контрол (дори над гардероба ви).
 6. Ще прави избори вместо вас, от позицията на някой с „повече опит“ или „повече знание“ или „по-възрастен“ или „по-умен“, правейки ви бавно, но сигурно, зависим. В следващия момент, когато пожелае помощ от вас, няма да ви позволи да му откажете, и ще ви напомни, че трябва да се чувствате длъжни, заради всичката (непоискана) помощ, която той ви е дал досега.

 7. Не признава (или рядко признава), че е сбъркал, дори когато доказателствата за това са налице. Винаги търси начин да покаже на всички останали, че не поемат отговорност за думите и действията си, но той самия рядко признава, че е направил грешка, камо ли действа по поправянето ѝ.Ѝ

 8. Когато има план и идея за това как ще протече деня му, ако нещо дори и минимално се обърка (отменяне на среща или закъснение, или проблем с колата и тн.) се паникьосва или вбесява и „целият свят рухва“, без дори да му хрумне, че може да потърси алтернативни решения. Това пряко афектира и вас, защото очакванията, които си е създал свързани с взаимоотношенията ви, са вид планове, които ако не се изпълнят, ще последва катастрофа. Вашите възгледи трябва да пасват с неговите, в противен случай сте в грешка.

 9. Не може да работи с хора. Не е работил в екип и дори в компанията с приятели трудно намира общ език с другите. Винаги е „ексцентричният“ или „твърде сериозният“ или „странната птица“ или „шефчето“, което кара хората около него да стъпват на пръсти, повече да слушат, отколкото да говорят и да се стремят да не му противоречат, за да не се отприщи ненужен спор. Манипулаторът вярва силно в нещата, които нарича „факти“ и е непримирим, ако други хора не ги приемат и се стига до това да не желае да общува повече с тях, заклеймявайки ги като глупави, невежи или лоши. Затова и често е лъган от другите, защото не може да толерира личната истина на хората.

 10. Има хора в живота ви (ваши близки, приятели, дори родителите ви), които този човек не харесва, и с които не желае да общува. Това е в реда на нещата, разбира се, но заради това, което коментирах в точка 9, той не може да се примири, че вие може да искате да общувате с тях, докато общувате с него. Смята го за вид предателство и така започва да ви ограничава от това да общувате с конкретни хора, наричайки ги „лошо влияние“, докато той не осъзнава собственото си влияние върху вас и ограниченията, които ви налага „за ваше добро“.

 11.  Когато нещата не се движат в посоката, която този човек иска, работи с обида (цупене) ИЛИ вменяване на вина ИЛИ обиди (към вас) ИЛИ вживяване в ролята на жертва.
Финално, смятам, че всеки човек може да се припознае поне в една от точките, дори и в минимална степен, защото да желаеш да контролираш извира от страх, а това е една от главните емоции, които движат хората в днешния свят. Затова е хубаво да можем да видим собствените си проблеми, да ги признаем пред себе си и да продължим по-свободни и осъзнати. Това върви ръка за ръка и с това да не позволяваме на някой друг да ни контролира.
Всеки може, позволено е, и дори бих насърчила, да държи собствения си живот под контрол, по какъвто начин намери за добре,
но да има уважението и доверието, за да позволи на всички останали да имат тази свобода също.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.