АстрологияСатурн и Северният Лунен Възел – точки на търпение

Често във взаимоотношенията ни с хората (семейни, приятелски, партньорски) в живота ни се появяват малки (или големи) пукнатини. Нека ги наречем „незадоволени нужди“, които могат да не разрушат окончателно отношенията между двамата човека (защото все пак личните нужди е нужно да бъдат грижа на човека, който ги притежава, а не на другия), но все пак се усещат, като липса.

Незадоволените нужди могат да звучат например така: „Искаше ми се тя/той да е по-комуникативен човек, а не толкова вглъбен/а…“; „Ако беше по-емоционално стабилен човек, щеше да е по-добре.“ ; „Критиката ми идва в повече понякога, но иначе го/я обичам много.“ ; „Искаше ми се да е по-амбициозен/амбициозна, защото е много талантлив човек“ ; „Постоянно все за работа мисли, искаше ми се да е повече време с нас, със семейството си…“ и тн.
Всички, които са били в дългогодишни взаимоотношения могат да наблюдават промяната, която настъпва в един човек с течение на годините (освен при Лъвовете, те не се променят, защото никога не виждат нужда 😅 (шегувам се!) (дали..?)). Тази плавна промяна се дължи на натуралната цикличност в природата, а астрологично погледнато това е репрезентирано най-вече през Сатурновите цикли, както и през прогресивната карта на един човек.
Искам да наблегна на Сатурн и Северния лунен възел, защото това са двете места, където е нужно да проявим търпение. Към себе си и към хората в живота ни. На някой може да му се струва, че ако просто много силно го искаме, можем да променим в себе си това, което той/тя изисква от нас, но най-често проблемите във взаимоотношенията идват точно по болковите теми на Сатурн. А те изискват отработка, осъзнатост и конкретен на брой години (7, 14, 21 или 28), за да бъдат отключени пълноценно. Да искаме от себе си или от хората срещу нас да се променят на щрак, или дори в рамките на две-три години, е неуместно, наивно и дори форма на насилие.
За какво е нужно да имаме търпение, според положението по знак и дом, на Сатурн и СЛВ в наталната карта на човек:
Сатурн/СЛВ в Овен: Човекът да спре да мери своите и чуждите заслуги в едни отношения, а да поеме живота си в ръце и да бъде лидер. Да осъзнае таланта си и да работи с него ежедневно. Искрен, бърз, категоричен, деен и себецентриран, без да се обърква и влияе от чуждото мнение (особено на партньорите му), което ще размива идентичността му.
Сатурн/СЛВ в Телец: Човекът да установи рутина в живота си, която да го центрира и успокои емоционално и така бавно, но сигурно да го доведе до нужните резултати, без да зависи от партньора си и колко ще му помогне (финансово и/или емоционално) по пътя към мечтите му.
Сатурн/СЛВ в Близнаци: Човекът да започне да общува, да се свързва и да възприема хората, като източник на мъдрост, вместо да ги осъжда, когато не виждат света, както той го вижда. Научен подход и детско любопитство, желание за социализация с всякакви хора, вместо интровертност и затваряне в кръг от единомислещи хора.
Сатурн/СЛВ в Рак: Човекът да спре да се опитва да контролира и структурира всичко и вместо това да бъде отпуснат, детски и емпатизиращ, емоционално свързвайки се с хората в живота си, вместо да осъжда настроенията им от високо, виждайки ги като слаби и безхарактерни. Вяра в доброто и търсене на по-лесния и приятен път. Радост от малките неща.
Сатурн/СЛВ в Лъв: Човекът да прояви талантите си пред света, в каквото и област да са те, и да акцентира върху радостта, смеха и забавленията в отношенията, вместо студено и методично да преценява всичко, живеейки или в главата си, или в бъдещето, но не и в настоящето, което изисква действие и хъс.
Сатурн/СЛВ в Дева: Човекът да структурира живота си, да се научи да се грижи за физическото си тяло и да спре да бяга от отговорност, осланяйки се на „вселенския план“. Трябва да има собствен план, който да следва ежедневно, за да постигне целите си, за да превърне работата си в лек за раните на другите. Също така развиване на силни лични граници и директност в отношенията с близките.
Сатурн/СЛВ във Везни: Човекът да се научи как да вижда чуждите нужди и да развие деликатност и внимание към всичко неизказано. Да проявява търпение, мекота, разбиране, вместо да доминира чрез детско тръшкане или пък военен строй. Да се научи да се съобразява, без да е център винаги той.
Сатурн/СЛВ в Скорпион: Човекът да разбере, че не е сам на света и че хората в живота му са там, за да му помогнат в тежките моменти. Не с работата или финансово, а емоционално. Да сподели тревогите си, страховете си, болката си. Да си позволи уязвимост и откровеност.
Сатурн/СЛВ в Стрелец: Човекът да затвори ума си за външна информация, особено авторитетна (учени и специалисти в областта си) и да се научи да се осланя на интуицията и вътрешното си чувство. Да се себецентрира и да споделя истинското си мнение, дори това да отблъсне тези, които не са съгласни с него. Да спре да живее чужд или двойнствен живот.
Сатурн/СЛВ в Козирог: Човекът да не позволява на емоциите си да взимат превес над разума, морала, фактите и знанието, което е вече установено чрез опита. Да се научи да се уважава и цени и да изгради силен авторитет в себе си, вместо да го търси вечно навън, вкопчвайки се, живеейки в страх да пусне нишката на сигурността. Да стане лидер в областта си.
Сатурн/СЛВ във Водолей: Човекът да се фокусира върху колективната цел, върху прогреса на Цялото, вместо да търси личната изява, която винаги ще го държи в сянка, колкото и да е талантлив. Когато концентрира енергията си в това да е флексибилен и способен да се нагажда и слива с тълпата, в името на общата кауза, тогава ще намери истинското си семейство и сила.
Сатурн/СЛВ в Риби: Човекът да разбере, че емоциите управляват психиката, а психиката управлява тялото и това определя качеството на живот. Емоциите са най-важното нещо и човек трябва да се води от желанието да се свърже, вместо диференцира. Да разбере, вместо да осъди. Когато стане трудно да се отпусне, вместо да се стегне. И така да действа със себе си и с всички в живота си. Нулев контрол и опит за вмешателство, само чисто доверие.
По домове:
Сатурн/СЛВ в 1 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да води.
Сатурн/СЛВ в 2 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се цени.
Сатурн/СЛВ в 3 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се свързва с чуждото мислене.
Сатурн/СЛВ в 4 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да емпатизира.
Сатурн/СЛВ в 5 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се забавлява.
Сатурн/СЛВ в 6 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да следва график.
Сатурн/СЛВ в 7 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се съобразява с партньора си.
Сатурн/СЛВ в 8 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да пуска контрола.
Сатурн/СЛВ в 9 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да намери идентичността си.
Сатурн/СЛВ в 10 дом: Ще отнеме време човекът да открие призванието си.
Сатурн/СЛВ в 11 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да работи в колектив.
Сатурн/СЛВ в 12 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се доверява на вселената.
Plot twist:
Когато Сатурн или Раху (СЛВ) впримчи дадена сфера или планета в клопката си, тя или се смачква или… се бунтува. Тоест всички описани положения могат да имат и обратната форма, като проява на свръх компенсация. Тоест – значенията на осите са взаимнозаменяеми. Ако имате Сатурн/СЛВ в Лъв можете да бъдете със същата сила в компенсация, която прилича на описанието на Сатурн/СЛВ във Водолей (знакът партньор по ос). Ако имате Сатурн/СЛВ в трети дом, можете да бъдете със същата сила в компенсация, която прилича на описанието на Сатурн/СЛВ в девети дом (домът срещуположен на трети).
Аспекти:
Сатурн/СЛВ в съвпад със Слънце: Редуване на липса на идентичност с доминиращ и тарторски Аз.
Сатурн/СЛВ в съвпад с Луна: Редуване на затваряне и самодостатъчност с болезнена зависимост и изискване към човека отсреща
Сатурн/СЛВ в съвпад с Меркурий: Редуване и отдръпване от хората и информацията с безразборно и хаотично поглъщане на всичко
Сатурн/СЛВ в съвпад с Венера: Редуване на пълно лишение и емоционален глад с хедонизъм и отдаване на пороци
Сатурн/СЛВ в съвпад с Марс: Редуване на методична и поетапна дейност с изблици на нетърпимост, раздразнителност и липса на търпение
Сатурн/СЛВ в съвпад с Юпитер: Редуване на етапи на силна вяра и оптимизъм и етапи на пълен нихилизъм и черногледство
Хубавото в тази история на затвор и излежаване на присъда е, че след 40-50 години живот на Земята, повечето хора не просто са излезли от клетката на Сатурн (СЛВ), но и са развили до съвършенство качествата на знака и сферата на дома, именно защото са отделили толкова внимание върху тях. Сатурн цени и възнаграждава трудолюбието, постоянството и висшите идеали.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.