АстрологияТъмната страна на нуждите на 12-е знака

Царят на бързината в огнената стихия безспорно е Овен. Във всичко трябва да е пръв. Винаги да печели. Ако е победител да е победил всички победители, ако е жертва да е най-голямата жертва. Ако не е специален, единствен по рода си, непредсказуемо уникален, не би имало смисъл да живее. Колкото повече стени руши с глава обаче, толкова повече хора губи, защото единственото, което успява да докаже е не амбицията и успехите си, а невъзможността си да се свърже с друго човешко същество, което изисква да проявиш търпение. Да отстъпиш крачка назад. Да изчакаш. Да се оставиш да бъдеш поведен. Да се довериш. Овен не може да чака, затова колкото и да е бърз… никъде не стига.

Телец има болезнена нужда от спокойствие, красота, уют и комфорт, защото иска поне, докато е в дома си и сред близките си, да забрави, че светът ни не е само това и в него има нищета, болка, смърт и разпад. Ако живее в хаос и враждебна обстановка, ще увехне, като цвете и най-добрата тактика би била… никога да не му противоречиш.

Близнаци има категорично мнение по много въпроси, но няма да разберете това, защото не искат да са трън в очите на никого. Знаят, че искреността често поражда конфликти, затова всячески ще бягат от това да заемат страна. Обичат лекотата, нещата да останат семпли, точно защото са наясно, че вълната слиза надолу рано или късно. Ако Близнаци са винаги откровени с мислите и чувствата си, ще имат усещането, че постепенно губят всички хора в живота си.

Рак е знакът застраховка. Презастраховка дори. Избирайки да не пораства никога, той се заобикаля със светли цветове, увива се в меки одеялца, гледа свежи комедии, чете романтични приказки, идеализира любовта, създава приказен и уютен дом и всичко това, за да изтрие от съзнанието си факта, че черното е някъде там. Навън. И го очаква. Живеейки, затворник на страха си, Рак прави познатото и удобното всеки ден, като се опитва да си затвори очите за факта, че порастването изисква поемането на рискове и дори болка. Рак винаги ще бъде до теб не защото винаги ще иска, а защото така ще си подсигури, че може би и ти винаги ще си до него, особено за нещата, които не желае никога да развие сам.

Лъв е на сцена. У дома. На работа. Като родител. Като дете. Като брат или сестра. Като приятел. Като професионалист в работата си. Винаги трябва да се представи добре, винаги трябва да огрее, винаги трябва да е за пример. Да е лицето на Светлината, на Мъдростта, на Слънцето, на самия Живот. А всъщност е просто… лентяй. Голяма котка, която ѝ се иска да лежи на слънце цял ден, да направи малко, но да получи много. Да се появи, да направи геройски подвиг и да чува ръкопляскания седмици наред. И той, подобно на другите огнени знаци, търси вниманието и одобрението там, където може да го открие, защото винаги е по-лесно да се преместиш, отколкото да се промениш.

Девата сама се парализира с мисли за всички възможни негативни сценарии, в опит да измисли формула и практично решение, с което да упражни контрол върху реалността (върху себе си и другите), защото иска да забрави, че хаосът и „случайността“ са основни принципи на измерението ни. Ако живее, без план, ще се побърка.

Везни има болезнена нужда от хора, около себе си, особено – партньор, не толкова, като човек обсебен от любовта и романтиката, а като човек, който не желае да поема тежестта на решенията и последствията от тях. По-лесно е да се движиш по чуждия ритъм, защото когато си нещастен вината не в теб, винаги е навън, защото фокусът на Везни винаги е навън. Ако Везни остане дълго сам/а, вместо да се намери се обърква още повече.

Нуждите на Скорпион са анти-нуждите на Скорпион. Той вярва, че търси хора, на които да се довери, но в момента, в който усети сигурност започва да усеща и скука, която моментално превръща в движение, под формата на параноя и ровене в рани и отново се връща в изходна позиция. Динамиката е истински важното нещо за този знак и динамичните аспекти в астрологията са напрегнатите. Скорпион предпочита да е в конфликт и дори да бъде предаван и лъган, след което да се преражда болезнено, пред това да живее в един свят на застой. На статична хармония. На финализиран процес на спокойствие. На безвремие и мир.

Нуждите на Стрелец са тежко бреме, макар на всички останали да изглеждат, като едно безкрайно приключение. Стрелец тича, гони, прескача, катери, гори и искри, среща се с десет човека днес и в края на деня планува с какво да запълни следващия. Нарича себе си „Free Spirit“, но затворът му не може да е с по-дебели решетки. Грандоманията. Незадоволеността. Вечната недостатъчност. Да усетиш живота в дълбочина изисква да общуваш, да разбереш, да чуеш, да се свържеш с хората, около себе си. Да бъдеш до тях ден след ден, да ги опознаеш в детайл, за да ги обикнеш такива, каквито са. Стрелец не умее това и е толкова уплашен, че ще загуби себе си, ако за пет секунди спре на едно място или пък помисли за поемане на отговорност, че избира да е във вечен бяг. Така обаче остава в затвора на мимолетните дози еуфория, които с течение на времето все повече му взимат и все по-малко дават..

Козирог държи да колекционира успехи (физически, професионални, духовни) и/или скъпи вещи, в опит да залъже вътрешното си усещане за малоценност и да се остойности през тях. Ако понижи стандартите си, ще загуби смисъл да живее.

Водолей има вродената нужда да конфронтира статуквото, защото има високо самомнение и масово вижда хората, като неандерталци. Държи всички на една ръка разстояние, тъй като осъзнава, че в по-близки отношения може би ще осъзнаят, че няма какво да им даде, освен студ, параноични мисли и безкрайните си страхове. Подобно на Везни, очаква искрата и пламъкът да дойдат от другите, защото те сами не могат да горят. Водолей да приеме света такъв, какъвто е, би било ментално самоубийство.

Риби винаги ще жадува за свобода. Не знае какво да прави с нея, обърква се, попада във водовъртеж от мисли и чувства, които я давят, но всичко това е по план. Все пак няма чувство, в което Риби да се чувства по-некомфортно от… щастието. Затова неопределеността я плаши, но привлича, като нощна пеперуда към светеща улична лампа. Живеейки в главата и въображението си тя може да страда на воля, да се смее на воля, да изпита всичко, което желае, без животът ѝ дори да го поднася в реалността. Тя вечно се рее и не обитава настоящето, защото там е рутината. Там са принципите и законите на Земята, а живот лишен от магия не е живот, който тя иска да живее. Вечният бохем хем плува, хем със затворени очи, защото ако ги отвори ще изпадне в паника, осъзнавайки че е в аквариум със заблатняла вода, а не безкрайния океан.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.