АстрологияЗдравеЛюбовНишката истина в стереотипите

Макар социалните роли, оформени от обществото да са в голямата си част токсични, физиологичното различие между мъжа и жената НЕ е случайно и не бива да се пренебрегва.
За да се чувства добре една жена и да е здрава, тя трябва да е предимно в женска енергия, макар да може да изразява мъжка. Когато има силен дисбаланс в поведението, има нарушаване на хормоналния баланс, проблеми с месечния цикъл, проблеми с репродуктивната система генерално, може да се стигне и до рак на гърдата и сърдечни проблеми.
За да е един мъж здрав в тялото си, трябва да е предимно в мъжка енергия, макар да може да изразява женска. Когато има силен дисбаланс в поведението ударът в тялото е в няколко посоки – качване на килограми, проблеми със зрението, проблеми с репродуктивната система (импотентност), развиване на адикции (алкохол или наркотици), както и ранно оплешивяване.
Следователно – да, полът, с който си се родил, независимо от сексуалната ти ориентация, е добре да следва правилата на енергията, която му кореспондира.
Телата ни са устойчиви и могат да понесат много, но не е от полза за никого, нито за целта в живота ни, да бягаме от организма, в който живеем, както и от специфичните му нужди. Как да разберем какви са те? Astrology, to the rescue!

Тъй като астрологията е една от най-древните науки и корените ѝ са обвързани пряко с природата и всичко живо в този свят, символите и архетипите, с които борави са точно това, което ни дава конкретна информация за мъжката и женската енергия в човека.

Кратката версия е: жената ще живее в здраво тяло психически и физически, когато е Лунна, Венерина, Нептунова и Плутонова, а мъжът ще живее в здраво тяло психически и физически, когато е Слънчев, Меркуриев, Марсов, Юпитеров, Уранов и Сатурнов. Какво означава това?

Това означава, че силата на жената е в нейната нежност, нейното приемане, чувствителност, топлина, лечителната ѝ мека енергия, проявата на адаптивност, гъвкавост, както и нейното голямо сърце, безусловна любов и домашния уют, който създава само с присъствието си (Луна), заедно с нейната способност да привлича, да се наслаждава, да търси мирно решение, да вдъхва живот на всичко, до което се докосне, да е оптимистична, да е естет и творец, с усет към красивото, вкусното, приятното и сладкото (Венера). Висшите планети Нептун и Плутон ѝ дават духовна сила, силна интуиция и свързаност с невидимия свят (затова е важно косата да е дълга, този стереотип е верен, но грешен за мъжете, защото и те трябва да са с дълга коса, за да усещат опасностите – индианците са знаели, че „шестото чувство“ е в продължението на нервната система – косата). Когато една жена е обратното на всички тези неща, тоест: непоклатима, студена, конфликтна, осъдителна, драматична, войнствена, самодостатъчна, нихилист и то през цялото време (защото епизодично е нормално) за дълъг период от време, тялото се изменя хормонално и се разболява.
Силата на мъжа пък е в неговите идеи и съзидателност, способността му да развива мечтите си, да ги материализира и те да облагородяват и дават „светлина“ (Слънце и Меркурий), сила и вдъхновение в живота на всеки, докоснал се до тях. Ключово за мъжа е да е смел и винаги да е готов да се хвърли в огъня, ако е нужно някой да бъде спасен, защото най-високото проявление на Марс е Пазителят, затова е добре да е и физически силен и да поддържа тялото си в оптимална форма (проблемите с огъня в мъжете се изразяват в наднормено тегло и/или косопад и/или проблеми с очите). От особена важност е и мъжът да е водач, да има силен дух и поглед към широкия хоризонт и всичко неизследвано там (Юпитер), да е революционер, да е гласът на онеправданите, човек, който не толерира ограниченията на властта (Уран), когато накърняват изконни човешки права и свободи (звучи ли ви познато? Васил Левски). Силата на мъжа още е в неговия силен Сатурн – човек, който не се плаши от работа и отговорности (или факта, че женските планети са четири, а мъжките шест) и го води чувството за дълг, което го движи напред и създава условия да изиграе бащината роля, спрямо всеки, който пресече пътя му. Сатурн е уравновесен и мъдър и държи на постоянството в постигането на целите.
Когато четете тези редове нещо вътре в тялото би трябвало да се „намества“, усещайки в сърцевината си думите „Знаех си!“. Проблемът е, че много мъже ще си кажат „Знаех си, че жена ми трябва да е такава, откога я чакам!“ и ще си затворят очите, че те не са мъжа, който е описан в текста. А много жени ще си кажат „Знаех си, че мъжът ми трябва да е такъв, все му го повтарям!„, невиждайки как те самите не са в женска енергия по описаното. Това е и инстинктивната детска форма и на двата пола, в която отговорността за личните несгоди се прехвърля автоматично навън, за да се отнеме от тежестта ѝ. Временно.

А видяхте ли някъде в описанието токсичната женственост или токсичната мъжественост? Няма как да ги видите, защото „кифлите“ са масово в мъжка енергия („фатални жени“) в комбинация с ниска проява на женска енергия (интригантство, манипулация, лъжливост, лицемерие, меркантилност и доминиране, чрез submission, който се заплаща по друг начин по-късно). „Мачовците“ пък въобще не са в мъжка енергия, защото са ригидни и крайни (няма го научния подход на Меркурий, който оставя всяка врата отворена за още знание), докачливи (нямат добра себеоценка, Слънце), доминантни и избухливи (което е емоционалност, а не уравновесеността и авторитета на Сатурн). Плюсът е, че едните често попадат на другите и така си „намират майстора“, но лошото е, че рядко се учат един от друг, а просто взаимно се използват и лъжат. От това най-много страдат в последствие… децата.

Какъв е изводът от всичко това? Както всеки друг – човек е отговорен за себе си. За собственото си тяло и здравето му. За собствената си цел и растеж. За личните си потребности и желания. Гледайки какво другия НЕ прави сме със затворени очи за това, което ние НЕ правим. Слушайки тялото и сигналите му (през проблемите му) ще се ориентираме за посоката по-лесно, трудното, но нужното – е да я следваме неотклонно.
Защото мъжът и жената са екип, който може да променя света към по-добро. Само обаче, ако всеки знае своята сила и всеки е заел ролята си (отредена от природата, а не социума) стабилно и работят с различията си симбиотично, вместо да се борят да променят другия по свой образ.
Можем всичко и всичко се учи, но най-трудното е да бъдем това, което сме се родили да бъдем.
Жена.
Мъж.
Съзнателен творец на живота си.