Човек може и да няма положения в Скорпион, но Плутон да е силен в него и да контролира всяко движение и мисъл. Трудно се работи с неговата енергия, защото тази мъничка планета носи в себе си неконтролируем хаос. В тази буря живее архетип Скорпион ежедневно и затова има тенденция за самоизяждане и самоунищожение. Още повече – този водовъртеж не може да бъде спрян веднъж завинаги, периодично ще се появява. Урокът е да се научим как да успокояваме бурните води, вместо да искаме да елиминираме източника им, тъй като това винаги ще е извън нашия контрол.

Интересувайки се от всичко скрито, с желание да осветли тъмното, каквото е призванието му (в професионален план обаче, не в личния живот), Скорпион натурално се ориентира към изследване и ровене. Когато рови обаче, често раната единствено става по-голяма. Изпитва недоверие към хората (близки, роднини, партньори, приятели) и търси и намира все повече причини. Ако не е фатализъм, ще е ревност, ако не е ревност ще се пържи с чувство за вина, за всичко, което е могъл д направи в миналото, но не е. Ако не рови в себе си, ще рови в другите и ще вини тях и ще потъва все по-дълбоко в обидата си, като може да се появят и мисли за отмъщение. Ако не мисли за хора, ще мисли за страдащите животни и растения в света ни, ако не е това ще мисли за просяците и бедните, ако не е това ще мисли за болните и самотните, ако не е това ще мисли за фалша в шоубизнеса и как хората продават душите си за пари и слава, ако не е това ще се притеснява за престъпността и психопатите, които ходят свободни, неуловени все още от системата, ако не е това ще мисли за корумпираните политици, ако не е това ще се тревожи за психическото и физическото здраве на близките си, ако не е това ще мисли за необятната вселена и как живеем в самсара, ако не е това ще мисли за боклука и замърсяването на планетата, ако не е това ще се чуди как да излекува всички и най-вече себе си, от цялата тази тежест на живота и така нататък, теми за главоболие милион.

Ключът към излизането от водовъртежа обаче е именно в силното чувство за отговорност. Както често ми напомня човекът до мен: „Не можеш да носиш вината на целия свят, погрижи се за себе си първо“. Същото парализиращо чувство за свръх-отговорност може да се използва и като лекарство (клин клин избива). Скорпион не би приел да бъде лицемер, това е анти-принципите му, но е лицемерен, когато се интересува от това да спаси света, но унищожава света в себе си.

Всичко е фрактал и както ние сме част от нашата планета, така и клетките ни са част от планетата – Мен. Всеки човек е планета. Планета, над която обаче има контрол. Вместо да изпадаме в параноя за нещата, над които нямаме контрол е хубаво да мислим за нещата, които можем да управляваме. Мислите си. Насочвайки се към успокояващи мисли (не фалшиво позитивни, а успокояващи), освобождаваме хормони на щастието в системата си и се превръщаме в добри Богове на планетата, която е нашето тяло. Нашата мини-вселена е в сигурни ръце. Когато обаче се притесняваме за всичко отвъд контрола ни, създаваме toxic waste в собственото си тяло, а то не заслужава това. То ни дава живот, дава ни възможността да дишаме, вкусваме, виждаме, чуваме и изпитваме удоволствие, а ние какво му връщаме? Мисли синтезиращи кортизол. Разяждащи киселини. Свободни радикали, които увреждат нашето ДНК. Затова ако ще говорим за висши принципи, духовност и морална отговорност нека първо я обърнем навътре.

Питате кое е зло и добро: философски хипотези можем да дъвчем с години, без да спираме, но тялото ни – то говори еднозначно. И ако сме на Земята да изживеем живота си пълноценно, то здравето и всичко, което носи здраве в себе си, е единствената Истина, която трябва да ви вълнува. Така знаем, че притесненията са Лъжа и НеИстина, защото знаем какво причиняват в тялото. Дори да живеем с Истини, които са сурови, те не е нужно да са тежки за тялото ни и да предизвикат хаос в него. Дори да знаем, че ще претърпим инцидент, в който ще загинем, това отново не е повод за притеснение, защото Истината носи мир дори в идеята за смъртта. Важно е да не се предаваме и да влизаме в пещерата със страх. Скорпион ежедневно предава себе си и се грижи зле за вътрешното си дете, втълпявайки му страхове, и след това се чуди защо огледалото на живота му… отразява същото. Карък? Не. Тежка карма? Напротив. Просто лошо управление на талантите и силния потенциал за грижа и трансформация.

Цярът е Телец (Венера), женската енергия. Прекъсване на борбата. Прекратяване на опитите за контрол. Да си кажеш: „Каквото има да се случва – нека се случва. Ако това е последният ден от живота ми, искам да го прекарам в добро настроение, с доверие към близките си и най-вече: любов. Нека бъде Божията воля. Нека животът сам избере следващата ми стъпка. Каквото ми се даде, ще му се радвам, ще се грижа и ще го ценя. Каквото ми се вземе е за да осъзная, че имам нужда от нещо различно и е време да го открия. Имам доверие. Имам вяра. Ще се насладя на сегашния момент. Ще оценя това, което имам и всеки има – възможността да вижда чашата наполовина пълна. Аз съм промяната, която искам да виждам в света. Аз съм благодарност, не алчност. Достатъчност, не критичност. Любов, не страх.