ЗдравеПсихологияУспокояващи думи…

❌ Ще ти мине!
✅ Виждам, че ти е трудно. Вярвам, че ще се справиш, виждал/а съм те да го правиш и преди. До теб съм.
❌ Запази позитивна нагласа!
✅ Много неща могат да се объркат, и аз го виждам. Със сигурност има минуси, но какви са плюсовете, които виждаш?
❌ Спри с този негативизъм!
✅ Умееш да виждаш скритите подводни камъни, това е много полезно, сигурно много пъти ти е спасявало живота и ти е спестявало проблеми. Но сигурно невинаги. Усещаш ли кога започва да вреди и ти пречи просто да се отпуснеш и да се довериш?
❌ Мисли си хубави неща!
✅ Коя мисъл те успокоява? Нещо реалистично, не нещо, в което не вярваш, но звучи добре.
❌ Не се предавай!
✅ Време е за малка почивка на тялото и психиката ти, за да асимилират ситуацията. По-късно ще прецениш каква да е следващата ти стъпка, сега си твърде стресиран/а. Почини.
❌ Наслади се, усмихни се!
✅ Скапан ден, а? Има и такива, но и те приключват.
❌ Чашата е винаги наполовина пълна!
✅ Много неприятно… предполагам един ден ще разберем дали случилото се не е било a blessing in disguise. Нека мине време, всичко ще се изясни.
❌ Стегни се, нищо ти няма!
✅ Колкото време е нужно, толкова ще ти дам. Нищо не трае вечно, тук съм.
Хората не са преднамерено груби и нетактични. Има много причини да не знаят как да реагират – никой не е проявявал разбиране към тях, като са били наранени или просто мислят че помагат, като представят другата гледна точка. Каквато и да е причината не можем да ги съдим, че невинаги ще намират думите, които искаме да чуем. Но едно правило е най-важно и основно, когато съветваме другите в труден момент – Първо се съгласи, после помогни. Първо влез в положението на човека, после дай стъпки за промяна. Не забравяй – „Клин клин избива“. Ако дадеш само лекарството и не прегърнеш преди това, човекът остава наполовина излекуван, все още уязвим.