ЖивотMama i’m a Millionaire, but I feel like a bum…

Слушам песента на Kelis – „Millionaire“ и си мисля… колко ужасно е да си толкова богат, че това да създава пропаст между теб и масата хора в този свят. И колко неизбежно е да се случи.
Всеки се бори от раждането си до последния си дъх за „залък хляб“ и страданието на десетки хиляди хора е обвързано именно с липсата на тези така специални хартийки. И да кажем, че осъществиш мечтите си и имаш богатството, което си искал толкова много години… това променя ли факта, че хората, които обичаш и за които те е грижа, все още се борят? Променя ли факта, че животните все още страдат, заради грубата ни намеса в живота и дома им – природата? Променя ли факта, че родителите ти остаряват? Променя ли факта, че приятелите ти имат проблеми с близките си или с партньора си? Променя ли факта, че водите на Земята се замърсяват все повече с всеки изминал ден? Променя ли цифрата на хора и животни, живеещи на улицата? Променя ли ситуацията на човека с терминална болест, близък или не? Променя ли това колко любов и внимание получават децата от родителите си в днешно време? Променя ли състоянието на болните в болниците по цял свят? Променя ли твоето здраве? Променя ли живота на хората на изкуството, които често мизерстват, защото не могат „да се продават“? Променя ли държавните закони, които са в ущърб на човека?
Много хора ще кажат: „Да! Колкото повече пари има човек, толкова повече власт има. Толкова по-възможно е да помогне на повече хора, да дари, да подкрепи, да създаде организации, които да се погрижат за бедстващите“.
А не си ли ти бедстващия изведнъж, както си си мислел, че с милионите си се изкачваш на върха, но емоционално се чувстваш на най-дълбокото дъно? Вярно, ако имаш сърце от камък ще си кажеш „Всеки сам трябва да си заслужи залъка“ и няма да ти пука за нищо и никой. Ще си харчиш парите за дрехи, коли, къщи, острови, пътешествия до Марс и когато ти омръзне всичко ще си направиш един squid game за забавление. Но ако си нормален човек, човек с голямо сърце, което боли за всяко живо същество… няма достатъчно голяма сума на този свят, която да реши проблемите на всички. Ще имаш и ще даваш, но няма да е достатъчно и пак ще си лягаш с мисълта как да изкараш още, за да помагаш повече. Да не говорим, че съвсем скоро от човек, приятел, партньор, дъщеря или майка ще започнеш да се трансформираш в касичка прасенце, която много хора с неутолима жажда ще искат да разбият в стената, след което просто да избягат. Вече дори не си човек, вече си продукт, средство. Всички разговори ще започнат да ти изглеждат лицемерни, във всяко мило отношение ще виждаш фалш, дори в децата си ще се съмняваш и в един момент ще се наложи да се дистанцираш и защитиш… от всички хора, заради които искаше да се бориш да се изкачиш на това високо стъпало.
Парите в нашия свят са нещо толкова важно и нужно, едновременно с това нещо толкова корозивно за планетата и взаимоотношенията между хората. Как да намерим златната среда? Как да се насладим на щастието си, когато страданието продължава да надига грозната си глава в живота на хората, които обичаме? Как да имаш мир, когато е само твой, а не е глобален? Мислеше си, че ще ако просто… имаш повече, и ти и всички, около теб ще живеят по-добре, но се оказва, че банкнотите не попиват сълзите добре и те продължават да се изливат.
„Mama i’ma Millionaire but I feel like a bum. Mama i’ma Millionaire but I feel like the only one..“