ЖивотРазмишленел„Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си“

Не е нужно да си вещ в психологията, нумерологията, астрологията или друга наука, пряко свързана с човешкия характер и особености, за да разбереш с кого си имаш работа. Нужно е просто да се осланяш на най-старата житейска мъдрост – „Кажи ми кои са приятелите ти, за да ти кажа какъв си“. Можете да откриете и десетки проучвания, доказали сентенцията, едно от които е изследването на двама социолози в книгата им „Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives“. Приятелството е сходство, то се движи по линията на Меркурий, на цифрата три (тригоните в астрологията, както и трети дом). Затова и приятелствата са по-хармонични от партньорствата в повечето случаи, защото вторите се движат по цифрите шест, седем, осем и девет.
Важно е да опознаете средата и компанията на човека, с когото тепърва сте се запознали и искате да задълбочите взаимоотношения (независимо дали приятелски, романтични или бизнес), защото веднага ще напипате pattern, който не е за пренебрегване и ще си спестите много неприятности, ако отделите време за следните въпроси, над които да помислите.
Човекът има ли си компания?
Част ли е от няколко компании?
Има ли си най-добър приятел?
Няколко или един?
От колко години?
В компания ли излиза най-често?
Какво правят, когато се виждат?
Какви теми обсъждат?
Какво консумират?
Обсъждат ли други хора, които не присъстват или обсъждат философски идеи, или пък говорят за работа, или за любов, или за пътувания и опитности, или за всичко накуп?
Какъв начин на живот водят?
Какво е финансовото им положение?
Какво е психическото им състояние?
Какво е здравословното им състояние (доказано е, че хора в една компания или хора в близки приятелства могат да страдат от сходни хронични заболявания)?
Какви най-ярки качества притежават тези хора? Какви са моралните им ценности?
Четат ли, каква литература?
Толерантни ли са към лъжите и прикриването (приятелки, които ще те подкрепят например в това да излизаш с обвързан човек или те го правят и търсят одобрението ти)?
Зрели ли са, поемат ли отговорност за себе си и поведението си или се цупят и сърдят, плетат интриги, насаждат омраза и лицемерничат?
Твърде стегнати ли ти изглеждат? Или твърде айляк?
Умеят ли са се забавляват, без това да е във вреда на някого (включително собственото им физическо тяло)?
Ако влезете в компанията на новия човек в живота ви чувствате ли се притиснат да бъдете по-различен, за да се впишете?
Това облагородяващо ли би било за вас (да развиете нови умения) или деградиращо (да държат да се напиете заедно, за да ви приемат)?
Има ли непрекъснато някаква драма в приятелската компания на този човек или в неговия личен живот и отношения с другите?
Как се чувствате след среща или излзиане с тях?

Всичко това говори недвусмислено какъв е човекът срещу вас. Какъв сте вие също. Приятелствата са много ключово нещо, защото „С какъвто се събереш, такъв ставаш“. Някои хора обаче нямат богата социална среда. Много хора участват почти екслузивно във взаимоотношенията си и нямат много контакти извън връзката си. Грешка, която аз самата съм правила неведнъж. Други пък просто трудно създават и поддържат приятелства. Дори и в тези случаи обаче е много възможно човекът да има социални мрежи (Facebook, Instagram, Twitter etc) и един поглед там също би дал много отговори, особено ако заедно обсъдите животите си до този момент и заедно извадите всички карти на масата.
За мнозина цялото това нещо звучи пресилено, дори ненужно и утежняващо, но… това отново говори повече за тях, отколкото за самата концепция. Всяко нещо е символ, белег за нещо друго, всяко действие и всяка дума имат свой извор. Усетиш ли основния поток, всичко което следва ще е все в тази насока. Остава да разбереш… твоето ли е или не. И ако е различно, искано различно ли е или не?