АстрологияЩастие и пълнота в болката и трудностите? Пет знака познават това чувство.

Не всички знаци от великата шестор… дванадесетка искат щастие и хармоничност. Налудничаво, нали? Но факт. Съответно дори на теория човекът да е с натурално желание (или пък насадено от социума) да бъде щастлив и презадоволен, ако има влияния от „знаците саботьори“, то една част от него винаги ще търси… разруха.
Ще търси трудното. Ще търси борбата. Ще търси самотата. Тъгата. Мрака. И не защото това е някаква вградена програма за самоунищожение, а просто защото в мрака също има съкровища. Светът и обществото ни обаче, ориентирани предимно към светлината, не позволяват свободно пребиваване в мрака. Осъждат го. „Светлите“ знаци в нас също осъждат „тъмните“ ни нужди и ги набеждават за „травми създаващи саботиращи модели на поведение“. Астрологията обаче не заклеймява. Тя показва божествения дизайн и в него присъстват категорични черни и бели фигури. Съотношението, разбира се, е в полза на светлото. Но така е и в телата ни. По-добра е алкалната среда, но не в екстремност (над 7.0pH), нито универсално (в определни органи и части на тялото се поддържа киселинна среда).
Кои са „злосторниците“ и имаме ли лични планети в тези знаци? Така ще разберем дали ни е отредено да сме бяла, черна пешка или shape-shifter.
На върха на пирамидата: Скорпион и Козирог
Два знака, познати с НЕжеланието си да им е лесно, приятно и леко на душата и сърцето. Всеки път, в който нещата започнат да вървят добре, наличието им в наталната ви карта ще пусне в съзнанието ви парализиращата отрова на „Няма пълно щастие, нищо не трае вечно и ще трябва да платиш в друг момент със страдание щастието, което изживяваш“ (от Козирог) и „Скоро ще лъсне истината и тя е грозна, но ти това го знаеш, затова се наслади на момента, колкото можеш, така или иначе скоро всичко ще развалиш или ще те предадат“ (от Скорпион). Много са мили, нали? Сладури.
Каква е тайната им нужда обаче? Да страдаш? Не, разбира се. Това е много повърхностно разсъждение. Те имат много по-дълбоки и значими цели, които единствено започват с твоето страдание, но не приключват с него.
Скорпион е фиксиран, партньорски знак, управляващ осми дом на смъртта, подсъзнанието и всичко, за което на никой не му се говори. През страданието си Скорпион гради крилата на висшата си форма – Орел. Скорпион не може да спре да дълбае и не може да спре да тества своите и чуждите лимити, защото ще има чувството, че живее в лъжа. Само истинската безусловна любов не се плаши от смъртта, затова той е нейно превъплъщение, за да отсее житото от плявата. Когато е самоунищожителен се учи да регенерира отново и отново, по хиляди различни начини и освен, че това го прави на практика почти безсмъртен, е знание, което той предава цял живот на всички, около себе си, които също са затънали по неволя в калта. Скорпион влиза доброволно в нея, за да вади другите от там и макар, че те напускат живота му, след като оздравеят, той приема загубата, като поредната болка, която ще е боен белег по тялото му, с който ще засвидетелства богатия си опит и дълбоката си мъдрост. Отредено му е да плува в тъмни и мръсни води и дори да се появи магическа фея, която да му изпълни едно желание, той няма да поиска щастие, лукс, богатство и изобилие, защото ще се чувства виновен с него всеки ден от остатъка на живота си. Преди да изцели всички на този свят, трудно ще погледне към личната си изгода, защото ще се почувства, като лицемер. Силно влияние на Скорпион в наталната карта е белег за живот в разхищение, материализъм и егоизъм в предишни инкарнации, затова в този живот хората, които ще го заобикалят ще му се струват егоцентрични.
При Козирог причината е сходна, затова и си делят първото място (нещо нечувано за този знак, който или е на върха или няма да се състезава). Козирог иска да е авторитет в сферата си, затова пътят да е лесен, да му помагат емоционално и финансово други хора или да получи всичко наготово е по-скоро кошмар, отколкото успех. Ако не е извоювал всичко с кръв, пот и труд, то той е безсмислен и постиженията му нямат стойност. Не можеш да го отучиш от тази тенденция, защото е роден да бъде мерилото на всички останали за успех, затова Козирог или е на дъното (мерило за неуспех) или е на абсолютния връх (мерило за успех и постоянство). Затова и символът му е същество с тяло на планинска коза и опашка на риба. Силно влияние на Козирог в наталната карта е белег за живот, като пиявица в предишни инкарнации, затова в този живот хората, които ще го заобикалят ще му се струват слаби, твърде лепкави и безхарактерни.
В този ред на мисли, стигнахме до втората „партия“ саботьори: Стрелец, Водолей и Риби
Тези знаци изглеждат привидно значително по-светли, но имат съществена особеност – нуждата от усамотение. Стрелец в най-високата си проява е философ номад, който сам върви по пътя на духовното израстване, Водолей е учен и изследовател, свързващ хората, но оттеглящ се, след като го направи, а Риби е непоправима романтична душа, която предпочита да живее в илюзия или като отшелник, пред това да не живее в приказка, а в битовизъм.
Стрелец ще саботира щастието си и отчуждава всички с поведението си, за да не спира да търси и да в свободен да изследва нови нива на съществуване сам, за да може да споделя знанието си със света, през думите или ученията си. Водолей неусетно ще саботира щастието си, защото от него винаги ще се иска повече близост и топлина, отколкото той може да даде, защото фокусът му винаги ще е в бъдещето, добруването на света, хората и каузите, които изискват сериозно отношение и внимание насочено към целта, а не плътта. А Риби ще саботира щастието си, защото няма да осъзнава, че има нужда от страдание, за да задвижи творческия си двигател. Когато всичко е наред тя ще фантазира негативни сценарии на всяка крачка, за да събуди в себе си болката, мастило за поезията, музиката и изкуството си. А когато животът наистина я удари, тогава подобно на Козирог или ще потъне завинаги или ще изплува в най-красивата си форма, премъдра и влюбена в любовта и живота.
Може да ви направи впечатление, че това са знаците „на светло“ в наталната карта (всъщност). Управляват горната ѝ част и са все „мъжки“ по един или друг начин. Бидейки такива, те имат нужда от свободата си, макар и някои от тях (Скорпион и Риби) да твърдят, че не могат да живеят, без да бъдат до някого. Нито един от петте знака избирайки „мрака“ не е мъченик, но в живота си ще изживява болката на външните негативни условия или вътрешния бич на съвестта, за да изпълни мисията на живота си пълноценно. Знаят, че пътят има как да бъде лек, но съзнателно или несъзнателно винаги ще избират трънливия, защото там, макар рисковете да са повече, наградата е по-голяма и не е лична, а колективна. Затова и наричаме последните четири (за мен пет, заедно със Скорпион), колективни знаци.

2019 © Ванеса Виденова. 2019. Изработка на сайт – Gopchi Ltd.