ЗдравеПсихологияКогато си в мрака…

Получавала съм неведнъж запитвания за методи за успокояване и „спиране на мислите“, особено когато са негативни. Формула със сигурност няма и ако има решение – то не е едно, а и различни неща ще работят за различните типове хора. Събрах обаче все пак десет начина, чрез които може да си помогнете не, когато имате просто „кофти ден“, а когато сте в дупка и наистина не виждате смисъл в нищо. Когато мислите ви са толкова тежки, че се чувствате на крачка от ада, опитайте следното:

1. Не се опитвайте да мислите позитивно. И за секунда дори. Забранете си мисли в насока любов, вътрешен мир, прошка и благодарност. Единствена от високо честотните усещания може да изберете проявата на доверие.
2. Не се съдете, че не сте в кондиция по причини, които може да изглеждат невзрачни, сравнени с чуждите „по-тежки“ изпитания, през които преминават някои. Не си повтаряйте, че сте счупени и лоши, ако в конкретния момент не можете да оцените това, което вече имате.
3. Стойте на тъмно и топло. Спете до късно, дръпнете пердетата и затъмнете прозорците, докато не изпитате вътрешна нужда да пуснете светлината в стаята. Удължете нощта и съкратете деня.
4. Ако можете да получите подкрепа от приятел, партньор или родител, не се притеснявайте да покажете нуждите си – от мили думи, масаж, топла супа, прегръдка, смях или друг тип грижа. Приемете помощта, от където и да идва свободно и не се вкопчвайте в един източник.
5. Храната през периода да е по възможност малко, като количество, но да се хапва често, да е семпла, чиста, винаги топла и свързана с хубави спомени и вътрешни асоциации (супи, картофи, грах, боб, баница). Натурално сладките храни са също много добър избор (плодове, моркови, батат, тиква). Не приемайте никакви преработени храни и захар.
6. Без социални мрежи и интернет, без скролване до безкрайност, което правите инстинктивно, но подсъзнанието черпи поводи за сравнение, след което (заради доминиращо позитивното съдържание, което хората споделят), да се самобичува допълнително, че не е „там горе“, където (изглежда, че) са останалите. Ако имате нужда от разсейване изберете приятен сериал, анимация или четене на лека книга.
7. Ограничете срещите с външни хора. Заложете на уединението, дори да се наложи да вземете отпуск от работа.
8. Дрехите да са напълно свободни, да не стягат тялото. Косата, ако е дълга, да е пусната, не вързана или прибрана.
9. Най-важната точка. Плачете. Не от фантазиране на кошмарни и фаталистични сценарий, а просто за да освободите напрежението, което ви трови. Колкото пъти усетите порив, отдайте му се, не го блокирайте. Представете си, че очите ви са облаци, които напояват почвата в сърцето ви, от която ще израснат красиви цветя.
10. Ако имате желание и енергия – медитирайте или просто съзерцавайте известно време нещо, което ви действа успокояващо. Потърсете с очи детайли в обстановката, около вас, усетете кожата си и до какво се докосва, обърнете внимание на звуците, които чувате, ароматите които усещате, вкусовете също. Постойте в сетивата си, в тялото си, колкото време ви е възможно и приятно.
Тези стъпки са лечебни за човек, който изпитва болка (от какъвто и да е тип), не са начин на живот. Животът преустановява естествения си ход, когато човекът се почувства по-добре. Тогава по естествен път ще пожелае всичко останало, което не му е било достъпно до този момент.
Не по-рано, не по-късно от… правилния момент, който за всеки идва в различно време.