АстрологияЛюбовМожеш ли да дочакаш?

Често във взаимоотношенията ни с хората (семейни, приятелски, партньорски) в живота ни се появяват малки (или големи) пукнатини. Нека ги наречем „незадоволени нужди“, които могат да не разрушат окончателно отношенията между двамата човека (защото все пак личните нужди е нужно да бъдат грижа на човека, който ги притежава, а не на другия), но все пак се усещат, като липса.
Незадоволените нужди могат да звучат например така: „Искаше ми се тя/той да е по-комуникативен човек, а не толкова вглъбен/а…“; „Ако беше по-емоционално стабилен човек, щеше да е по-добре.“ ; „Критиката ми идва в повече понякога, но иначе го/я обичам много.“ ; „Искаше ми се да е по-амбициозен/амбициозна, защото е много талантлив човек“ ; „Постоянно все за работа мисли, искаше ми се да е повече време с нас, със семейството си…“ и тн.

Всички, които са били в дългогодишни взаимоотношения могат да наблюдават промяната, която настъпва в един човек с течение на годините. Тя се дължи на натуралната цикличност в природата, а астрологично погледнато това е репрезентирано най-вече през Сатурновите цикли, както и през прогресивната карта на един човек.

Искам да наблегна на Сатурн и Северния лунен възел, защото това са двете места, където е нужно да проявим търпение. Към себе си и към хората в живота ни. На някой може да му се струва, че ако просто много силно искаме, можем да променим в себе си това, което той/тя изисква от нас, но най-често проблемите във взаимоотношенията идват точно по болковите теми на Сатурн. А те изискват отработка, осъзнатост и конкретен на брой години (7/14/21/28), за да бъдат отключени пълноценно. Да искаме от себе си или от хората срещу нас да се променят на щрак, или дори в рамките на две-три години, е неуместно, наивно и дори форма на насилие.

За какво е нужно да имаме търпение, според положението по знак и дом, на Сатурн, Козирог и СЛВ в наталната карта на човек:

Асцендент Козирог/Сатурн/СЛВ в Овен: Човекът да спре да мери своите и чуждите заслуги в едни отношения, а да поеме живота си в ръце и да бъде лидер. Да осъзнае таланта си и да работи с него ежедневно. Искрен, бърз, категоричен, деен и себецентриран, без да се обърква и влияе от чуждото мнение (особено на партньорите му), което ще размива идентичността му.
2 дом Козирог/Сатурн/СЛВ в Телец: Човекът да спре да води битки. Да установи рутина в живота си, която да го центрира и успокои емоционално и бавно, но сигурно да го доведе до нужните резултати, без да зависи от партньора си и колко ще му помогне (финансово и/или емоционално) по пътя към мечтите му.
3 дом Козирог/Сатурн/СЛВ в Близнаци: Човекът да започне да общува, да се свързва и да възприема хората, като източник на мъдрост, вместо да ги осъжда, когато не виждат света, както той го вижда. Научен подход и детско любопитство, желание за социализация с всякакви хора, вместо интровертност и затваряне в кръг от единомислещи хора.
4 дом Козирог/Сатурн/СЛВ в Рак: Човекът да спре да се опитва да контролира и структурира всичко и вместо това да бъде отпуснат, детски и емпатизиращ, емоционално свързвайки се с хората в живота си, вместо да осъжда настроенията и постъпките им от високо, виждайки ги като слаби и безхарактерни. Вяра в доброто и търсене на по-лесния и приятен път. Радост от малките неща. Скромност.
5 дом Козирог/ Сатурн/СЛВ в Лъв: Човекът да прояви талантите си пред света, в каквото и област да са те, и да акцентира върху свързването с всякакъв тип хора (дори тези, които не разбира), върху радостта, смеха и забавленията в отношенията, вместо студено и методично да преценява всичко, живеейки или в главата си, или в бъдещето, но не и в настоящето, което изисква действие и хъс. Отказ от силната критичност.
6 дом Козирог/ Сатурн/СЛВ в Дева: Човекът да структурира живота си, да се научи да се грижи за физическото си тяло (храна, спорт) и да спре да бяга от отговорност, осланяйки се на „вселенския план“. Трябва да има собствен план, който да следва ежедневно, за да постигне целите си, за да превърне работата си в лек за раните на другите. Също така развиване на силни лични граници и директност в отношенията с близките.
7 дом Козирог/ Сатурн/СЛВ във Везни: Човекът да се научи как да вижда чуждите нужди и да развие деликатност и внимание към всичко неизказано. Да проявява търпение, мекота, разбиране, вместо да доминира чрез детско тръшкане или пък военен строй. Да се научи да се съобразява, без да е център винаги той. Да премълчава трудни за преглъщане „истини“, които само ще наранят.
8 дом Козирог/Сатурн/СЛВ в Скорпион: Човекът да разбере, че не е сам на света и че хората в живота му са там, за да му помогнат в тежките моменти. Не с работата или финансово, а емоционално. Да сподели тревогите си, страховете си, болката си. Да си позволи уязвимост и откровеност. Да спре да лъже. Да спре да живее с идеята, че всичко сам трябва да прави и да започне да споделя живота (и залъка си) си с другите.
9 дом Козирог/ Сатурн/СЛВ в Стрелец: Човекът да затвори ума си за външна информация, особено авторитетна (учени и специалисти в областта си) и да се научи да се осланя на интуицията и вътрешното си чувство. Да се себецентрира и да споделя истинското си мнение, дори това да отблъсне тези, които не са съгласни с него. Да спре да живее чужд или двойнствен живот. Да не прикрива, а да бъде откровен и директен.
10 дом Козирог/ Сатурн/СЛВ в Козирог: Човекът да не позволява на емоциите си да взимат превес над разума, морала, фактите и знанието, което е вече установено чрез опита. Да спре да бъде жертва. Да се научи да се уважава и цени и да изгради силен авторитет в себе си, вместо да го търси вечно навън, вкопчвайки се, живеейки в страх да пусне нишката на сигурността. Да стане лидер в областта си.
11 дом Козирог/Сатурн/СЛВ във Водолей: Човекът да се фокусира върху колективната цел, върху прогреса на Цялото, вместо да търси личната изява, която винаги ще го държи в сянка, колкото и да е талантлив. Когато концентрира енергията си в това да е флексибилен и способен да се нагажда и слива с тълпата, в името на общата кауза, тогава ще намери истинското си семейство и сила.
12 дом Козирог/Сатурн/СЛВ в Риби: Човекът да разбере, че емоциите управляват психиката, а психиката управлява тялото и това определя качеството на живот. Емоциите са най-важното нещо и човек трябва да се води от желанието да се свърже, вместо диференцира. Да разбере, вместо да осъди. Когато стане трудно да се отпусне, вместо да се стегне. И така да действа със себе си и с всички в живота си. Нулев контрол и опит за вмешателство, само чисто доверие.
По домове:
Козирог/Сатурн/СЛВ в 1 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да води.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 2 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се цени.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 3 дом: Ще отнеме време човекът да разбира другите.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 4 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да емпатизира.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 5 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се забавлява.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 6 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да следва график.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 7 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се съобразява с партньора си.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 8 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да пуска контрола.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 9 дом: Ще отнеме време човекът да намери гласа на истината в себе си.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 10 дом: Ще отнеме време човекът да открие призванието си.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 11 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да работи в колектив.
Козирог/Сатурн/СЛВ в 12 дом: Ще отнеме време човекът да се научи да се доверява на вселената.
Plot twist:
Когато Сатурн или Раху (СЛВ) впримчи дадена сфера или планета в клопката си, тя или се смачква или… се бунтува. Тоест всички описани положения могат да имат и обратната форма, като проява на свръх компенсация. Тоест – значенията на осите са взаимнозаменяеми. Ако имате Сатурн/СЛВ в Лъв можете да бъдете със същата сила в компенсация, която прилича на описанието на Сатурн/СЛВ във Водолей (знакът партньор по ос). Ако имате Сатурн/СЛВ в трети дом, можете да бъдете със същата сила в компенсация, която прилича на описанието на Сатурн/СЛВ в девети дом (домът срещуположен на трети).
Аспекти:
Сатурн/СЛВ в съвпад със Слънце: Редуване на липса на идентичност с доминиращ и тарторски Аз.
Сатурн/СЛВ в съвпад с Луна: Редуване на затваряне и самодостатъчност с болезнена зависимост и изисквания към човека отсреща
Сатурн/СЛВ в съвпад с Меркурий: Редуване на отдръпване от хората и информацията с безразборно и хаотично поглъщане на всичко
Сатурн/СЛВ в съвпад с Венера: Редуване на пълно лишение и емоционален глад с хедонизъм и отдаване на пороци
Сатурн/СЛВ в съвпад с Марс: Редуване на методична и поетапна дейност с изблици на раздразнителност и липса на търпение
Сатурн/СЛВ в съвпад с Юпитер: Редуване на етапи на силна вяра и оптимизъм и етапи на пълен нихилизъм и черногледство
Хубавото в тази история на затвор и излежаване на присъда е, че след 40-50 години живот на Земята, повечето хора не просто са излезли от клетката на Сатурн (СЛВ), но и са развили до съвършенство качествата на знака и сферата на дома, именно защото са отделили толкова внимание върху тях. Сатурн цени и възнаграждава трудолюбието, постоянството и висшите идеали.